Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Günün fosili Türkiye!

        Güney Afrika’nın Durban kentinde devam eden BM İklim Değişikliği Müzakereleri’nde Türkiye, 4 Aralık Pazar günü “günün fosili” seçildi. Türkiye, “İklim Eylem Ağı” (CAN) tarafından “sera gazı salımlarını indirmek için hedef belirlememesine rağmen, Kyoto Protokolü’nün mekanizmalarından faydalanarak teknolojik ve finansal destek almaya çalışması” nedeniyle günün fosili seçildi.

        2020’YE TARİH VERDİK

        Bu olayın ardından Türkiye, iklim değişikliğiyle mücadele hedefini açıkladı. Durban’daki Türkiye delegasyonundan alınan bilgiye göre Türkiye, 2020 yılına göre mevcut senaryodaki sera gazı artışlarından yüzde 20 oranında azaltım yapacağını açıkladı. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, Türkiye’nin yüzde 96 artış oranıyla tüm OECD ülkeleri arasında sera gazlarını en hızlı artıran ülke olduğuna dikkat çekerek, bu artış hızına oranla konulan hedefin asla yeterli olmadığını açıkladı.

        50 TERMİK SANTRAL

        Türkiye’nin bu hedefini en az yüzde 30’a çıkarması ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi önemli bir gündem maddesi haline getirmesi gerekiyor. Greenpeace, Türkiye’nin koyduğu hedef ile uygulamalarının birbiriyle çeliştiğini vurguladı. Türkiye’de şu anda planlanan 50 kömürlü termik santral var ve bunlar hayata geçtiği takdirde zaten sera gazı salımları yüzde 50 oranında artacak. Türkiye’nin, belirlediği hedefi tutturmak istiyorsa, ilk yapması gerekenin, artık bir tane bile termik santral lisansı vermemesi olduğu belirtiliyor.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ