Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kore'ye broşür dolu dev balonlar uçurdular

        Güney Koreli eylemciler, "sevgili liderleri" Kil Jong Il'in yasını tutan Kuzey Kore'ye içinde on binlerce propaganda broşürü bulunan dev balonlar uçurdu.

        Sınır bölgesinde toplanan eylemcilerin gönderdiği broşürlere, bu tür eylemleri propaganda savaşı olarak gören Kuzey Kore'nin nasıl tepki vereceği merakla bekleniyor.

        Kuzey Kore'de iktidarın babadan oğula geçmesine karşı yazılar içeren broşürlerde Kimg Jong Il ile varisi Kim Jong un'un resimleri de yer alıyor.

        Kuzey Kore, daha önce bu tür eylemlere şiddetle yanıt vereceği konusunda Güney Kore'ye uyarıda bulunmuştu.

        Asya ülkelerinin büyük bir kısmı, nükleer programı nedeniyle uluslararası toplumun eleştirilerine hedef olan Kuzey Kore'de Kim Jong Un ile hasımları arasında yaşanabilecek olası bir iktidar mücadelesinden endişe duyuyor.

        Cumartesi günü "aşırı fiziksel ve ruhsal çaba" sonucu kalp krizi geçirerek 69 yaşında yaşamını yitiren Kim Jong Il için 28 Aralık'ta cenaze töreni düzenlenecek.

        Cenaze törenine yabancı heyetleri davet etmeme kararı alan Kuzey Kore'de yas süresinde her tür eğlence de yasaklandı.

        Kim Jong-Un babasının ölümünden önce orduyu yönetmiş

        Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'in ölümünden sonra yerine geçen küçük oğlu Kim Jong-un'un, babasının ölümünün önceki gün resmen duyurulmasından önce orduya ilk emrini verdiği bildirildi.

        Yonhap haber ajansı Güney Kore hükümetinden bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Kim Jong-un'un, tüm birliklere devam eden tatbikatlarını sona erdirip kışlalarına dönme emri verdiğini belirtti.

        Yetkili, bunun, Kim Jong-Un'un ordu üzerindeki kontrolünü gösteren açık bir kanıt olduğunu söyledi.

        Hükümetten diğer yetkililer, sınırda Kuzey Kore ordusunun alışılmışın dışında hiçbir hareketini gözlemlemediklerini belirtti.

        Kuzey Kore'ye göre, Pyongyang'da 5 milyondan fazla kişi Kim Jong-İl'e taziyelerini sundu

        Öte yandan Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, ölüm haberinin açıklandığı 19 Aralık'tan sonraki 24 saat içinde 5 milyondan fazla Pyongyanglının, Kim Jong-il'in heykelleri ve fotoğrafları önüne giderek taziyelerini sunduğunu bildirdi.

        Çinli uzmanlar: Batı'nın yeni dönemde Kuzey Kore'ye reform baskısı tehlikeli olabilir

        Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in ölümünün ardından Batı'nın yeni dönemde Kuzey Kore'ye yaptığı reform çağrılarına istinaden Çinli uzmanlar, Pyongyang'ın siyasetinin aynı kalmasının muhtemel olduğunu ve baskıların tehlikeli olabileceğini savundu.

        Kim Jong İl'in ölümünün ardından oğlu Kim Jong Un'un başa geçmesiyle birçok Batı ülkesi, Kuzey Kore ile alakalı reform konusunda yorumlar yapmıştı.

        Bu durumu Çin basınına değerlendiren Çin'de Kore yarımadasındaki sorunlarla ilgili çalışmalar yapan uzmanlardan Liaoning Sosyal Bilimler Akademisinden Lü Çao, Batı'nın Kim Jong İl'in ölümünün ardından Pyongyang'ın iç ve dış siyasetini değiştirmesini umduğunu, ancak Kuzey Kore liderliğinin geçiş döneminde bunu söylemek için çok erken olduğunu söyledi.

        Lü, şu anda bu ülkenin en önemli gündeminin düzgün ve yumuşak bir şekilde güç transferi olduğunu ifade etti.

        "Kuzey Kore'nin iç dayanışma ve istikrara ihtiyacı var"

        Asya Pasifik Çalışmaları Kore Yarımadası Araştırmaları Topluluğu üyesi Vang Linçang da Kuzey Kore'ye baskı için doğru bir zaman olmadığını savunuyor.

        Vang, Kuzey Kore'nin önemli bir politika değişimi ya da aşamalı bir askeri tatbikat girişiminin pek olası olmadığını belirterek, bu ülkenin "iç dayanışma ve istikrara ihtiyacı olduğunu" ifade ediyor.

        Vang, uzun vadede yeni liderlik döneminde Kuzey Kore'nin ekonomik kalkınmaya yöneleceğini savunuyor.

        Çin basını, Batı'nın Kuzey Kore'ye reform baskısının yanı sıra nükleer sorunla ilgili olarak altılı müzakerelere dönmesi hususunda da baskı yaptığını kaydediyor ve ABD Başkanı Barack Obama ile Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda'nın telefonda yaptığı konuşmayı hatırlatıyor. Telefon konuşmasında Kim Jong İl'in ölümü başta olmak üzere Kore yarımadasındaki istikrarın korunmasına yönelik konular konuşulmuştu.

        Japonya Kabine Sekreteri Osamu Fujimura, Japonya, ABD ve Güney Kore'nin altılı müzakerelerin en kısa sürede üst seviyede yapılmasını düşündüklerini söylemişti.

        Liaoning Sosyal Bilimler Akademisinden Lü bu konuyla ilgili olarak, altılı görüşmelerin Kim Jong İl'in ölümünden sonra yapılmasını muhtemel görmediğini belirterek, baskının böyle hassas bir dönemde tehlikeli olacağını savunuyor.

        Kim Jong İl'in ölümünün ardından Çin Devlet Başkanı Hu Cintao Pekin'deki Kuzey Kore Büyükelçiliğini ziyaret ederek başsağlığı dileklerini bizzat iletmişti.

        Hu, ziyaretinde Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisinin geleneksel dostları Kuzey Kore ile dostluk ilişkilerini geliştirerek pekiştirmeye devam edeceğini ifade etmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ