Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail ve Türkiye havada ‘barıştı’

        Mavi Marmara olayı sonrasında iplerin koptuğu İsrail ile olaydan sonraki ilk temas, askeri alanda kuruldu. Kaynaklar, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’nde görevli askeri yetkililerin Uvda Askeri Üssü’nde farklı ülkelerden askeri ataşelerin bulunduğu bir brifinge katıldığını belirtti. İsrailli Jerusalem Post Gazetesi ise Türk ve İsrail Hava Kuvvetleri arasında, Akdeniz’de hava trafiğinin sağlıklı işlemesi amacıyla kurulan koordinasyon mekanizmasının da yeniden işlemeye başladığını öne sürdü. İsrail’e karşı öncelikli yaptırımlarını askeri alanda uygulayan Türkiye, hava trafiği koordinasyonunu da askıya almıştı.

        ZİYARET ÖNCESİ

        İsrail ile ilk temasın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ankara ziyareti dönemine rastlaması dikkat çekiyor. Biden’ın ardından Türkiye’ye gelen ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da gündeminde Türkiye-İsrail ilişkilerinin onarılmasına öncelik vermişti. Askeri yetkililer Türk askerinin İsrail’de brifinge katılmasının yaptırımların sona erdiği anlamına gelmediğini vurguladı.

        TATBİKAT DAVETİ

        İsrail Genelkurmay Başkanlığı’nın 2013’te Uvda Askeri Üssü’nde ABD’nin de katılımıyla düzenleyeceği tatbikata Türkiye’yi de davet etmeyi planladığı belirtildi. İki ülke arasındaki kriz nedeniyle, “Güvenilir Denizkızı” tatbikatları iptal edilmiş, İsrail Hava Kuvvetleri “Anadolu Kartalı” tatbikatlarına davet edilmemişti.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ