Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İskoçların 'bağımsızlık zamanı'

        İngiltere'de bağımsız İskoçya konusu gündemde. Kabine, İskoçya'nın bağımsızlık için referanduma gitme konusunu tartışıyor. BBC'nin haberine göre İngiltere Başbakanlığı referandumun gelecek 18 ay içinde yapılmasını istiyor. Ancak İskoçya hükümeti, zamanlamaya kendisinin karar vereceğini vurguluyor.

        LONDRA ENDİŞELİ

        İskoçya Parlamento seçiminde geçen yıl Mayıs ayında oyların çoğunu alarak, Birleşik Krallık'tan bağımsız olmayı savunan ve bu konuda referanduma gitmek isteyen İskoçya Ulusal Partisi'ne (SNP) giderek artan destek, Londra'da endişeye neden oluyor.

        Birleşik Krallık'ın kuzeyinde, yaklaşık 5 milyon 300 bin kişinin yaşadığı, Edinburgh ve Glasgow gibi şehirlerin bulunduğu İskoçya'nın, bağımsızlık için referanduma gitme isteği İngiliz hükümetinin girişimlerde bulunmasına neden oluyor.

        CAMERON: REFERANDUM HEMEN YAPILSIN

        İngiltere Başbakanı David Cameron, bağımsızlık için İskoçya'da referanduma gidilecekse bunun hemen yapılmasını istiyor. Londra böylece, bağımsızlık için "evet" sonucunu önleyebileceğini düşünüyor. Ancak SNP lideri Alex Salmond, İskoç parlamentosunun ikinci döneminde, yani 2014 ya da 2015 yılında referanduma gidilmesini istiyor. İngiliz hükümeti ise daha fazla zamanın, Salmond'ın bağımsızlık isteğine desteği daha da artırmasından kaygı duyuyor.

        Salmond'ın itirazları önlemek için Birleşik Krallık'tan tamamen bağımsızlık yerine, "finansal özerklik" seçeneği üzerinde de durabileceği basına yansıyor.

        Independent gazetesinin bugünkü haberine göre Salmond, referandumu 2014 sonbaharında yaparak İskoçya'da yapılacak İngiliz Milletler Topluluğu oyunlarının yaratacağı milliyetçi eğilimlerden çıkar sağlamayı umuyor.

        Salmond, İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılsa bile Kraliçe'nin devletin başında kalmasını öneriyor. İskoç halkına yönelik vergilendirme gibi konularda Birleşik Krallık'tan bağımsız olmak isteyen Salmond, bağımsızlık önerisiyle İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasındaki tüm İskoç parlamenterlerin ayrılması gerektiğine inanıyor.

        SNP, geçen yılın Mayıs ayında yapılan parlamento seçimiyle İskoçya özerk parlamentosunun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez oyların çoğunluğunu almıştı.

        İskoçya Parlamentosunda Mayıs ayında yapılan parlamento seçimi sonuçlarına göre toplam 129 sandalyenin dağılımı şöyle olmuştu; İskoçya Ulusal Partisi (SNP) 69, İşçi Partisi 37, Muhafazakar Parti 15, Liberal Demokrat Parti 5 ve diğer siyasi partiler 3.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ