Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya heron, İsrail, Yunanistan

        Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesi, son dönemde Yunanistan ile İsrail arasında yakınlaşan ilişkileri ele alan bir yorum haber yayınladı. Gazete, iki ülke arasındaki işbirliğinin derinleşmesi ve İsrail ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmaları ile güneydoğu Akdeniz'de güvenlik açısından yeni bir ortamın şekillendiğini yazdı.

        Dün Savunma Bakanı Dimitri Avramopulos'un İsrailli mevkidaşı Ehud Barak ile gerçekleştirdiği görüşmeye de geniş yer veren gazete, ikilinin işbirliğini geliştirme konusunda anlaştığını, söz konusu işbirliğinin silahlı kuvvetlerin ortak askeri tatbikatlarının genişletilmesini, karşılıklı bilgi alışverişini ve silahlanma programlarını içerdiğini belirtti.

        YUNANİSTAN HERON İSTİYOR

        Yunan silahlı kuvvetleri tarafından İsrail'e verilen SPICE adlı bomba yönlendirme sistemi siparişiyle ilgili anlaşmanın iki ülke arasında imzalandığı belirtilen haberde, "Yunanistan'ın insansız hava aracı Heronlara da ilgi gösterdiği" kaydedildi.

        Teknik heyetler arasında yapılan görüşmelerin ise silah sistemlerinin ortak üretimi ve modernizasyonuyla ilgili programların genişletilmesiyle ilgili olduğu vurgulandı.

        ENERJİ İŞBİRLİĞİ DE GÜNDEMDE

        Dün İsrail Savunma Bakanı Barak ile görüşmesinden sonra açıklamada bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Avramopulos, iki ülke arasındaki işbirliğinin iki ülke halklarının yanı sıra, bölgedeki diğer ülke halkları için de "yeni zenginlik kaynakları yaratabileceğini" söylemişti.

        Bu sözleri "enerji alanındaki bulgulardan yararlanılmasını ima ettiği" şeklinde değerlendirilen Avramopulos, Atina'nın, İsrail ile ilişkilerin diğer ülkelerle ilişkilerinin durumuna bağlı olmadığını tekrarlayarak, "yapılan işbirliğinin samimi ve dürüst olduğunu", "kimsenin aleyhinde olmadığını" vurgulamıştı.

        Dün Cumhurbaşkanı Karolos Papulias tarafından kabul edilen Ehud Barak, Megalo Pefko'da yapılacak tatbikatı izleyecek.

        Enerji alanında işbirliği ile Ortadoğu ve Akdeniz'deki gelişmeler Ehud Barak'ın Dışişleri Bakanı Stavros Dimas ile görüşmesinin ana konularını oluşturacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ