Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hamas İsmail Haniye Halid Meşal Suriye şam türkiye iran The New York Times Washington Post

        HABERTURK.COM DÜŞHABERLER SERVİSİ

        Suriye'de yaşanan çatışmalarla birlikte, yıllardır Şam'da üstlenen Hamas'ın başka bir ülkeye taşınabileceği konuşulmaya başlandı. Geçtiğimiz haftalarda Hamas liderinden Filistin Başbakanı İsmail Haniye'nin Türkiye'ye gelmesi de yeni adresler arasında Ankara'yı öne çıkaran etkenlerden biri oldu. Her ne kadar geçen hafta Hamas adına, "Şam'dan ayrılmıyoruz" açıklaması yapılsa da spekülasyonların ardı arkası kesilmiyor.

        "HAMAS ŞAM'DAN AYRILDI"

        ABD'ni saygın gazetelerinden The New York Times, Gazze'deki bir Hamas yetkilisine dayanarak, hiç bir Hamas liderinin artık Şam'da bulunmadığını yazdı. Hamas yetkilisi, "varolan koşullar buna izin vermiyor" diye konuştu. Reuters haber ajansı da, Suriye'deki kaynaklarına dayanarak Hamas'ın lideri Halid Meşal'in artık Şam'da olmadığını duyurdu. Haberlerde, Hamas'ın 'yeni evi' konusunun henüz netleşmediği belirtirken bir başka ABD gazetesinde bu konuda ilginç bir yorum yer aldı.

        TÜRKİYE'DEN HAMAS'A 300 MİLYON DOLAR

        Washington Post'un internet sitesinde yer alan bir yorumda, son zamanlarda Türkiye ile Hamas arasındaki ilişkilerin çok geliştiğine dikkat çekildi ve Türkiye'nin Hamas'a 300 milyon dolar tutarında yardım göndereceği iddia edildi. Bununla birlikte Hamas'ın Türkiye'de bir ofis kurmasının planlandığı da belirtildi.

        HANİYE İRAN'A GİDİYOR

        Diğer taraftan, geçtiğimiz ay Mısır, Sudan, Turkiye ve Tunus'a giden İsmail Haniye'nin bu hafta Mısır ve İran'a bir gezi düzenleyeceği duyuruldu. Hamas, bu gezinin dünya çapındaki tanınmalarının bir göstergesi olduğunu savunuyor. Ancak pek çok gözlemci bu ziyeretleri, yıllardır kendisine kucak açan Esad yönetimi ile Arap Baharı sonrasında değişen yeni dengeler arasında kalan Hamas'ın kendine yön çizmeye çalışması olarak değerlendiryor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ