Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya soykırımı inkar yasası Nicolas Sarkozy Anayasa Konseyi Başkanı Jean Louis Debre Jacques Chirac Valery Giscard d’Estaing

        1915 olaylarına ilişkin Ermeni tezlerinin inkârına ceza öngören yasanın Fransa Senatosu’nda onaylanmasının ardından “iptaline gidilmesi” seçeneğine odaklanarak tüm diplomasi trafiğini “Fransa Anayasa Konseyi” hedefli yürüten Ankara, gelinen noktadan memnun.

        SESSİZ VE DERİNDEN

        Fransa Meclisi ve Senatosu’nda onaylanan Ermeni soykırımının inkârını cezalandıran yasayı yürüttüğü “sessiz diplomasi”yle Fransa Anayasa Konseyi’ne götürmeyi başardı. Ankara’yı memnun eden “Anayasa Konseyi” gelişmesinin perde arkasında yoğun bir diplomasi trafiği var. Habertürk’ün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Fransa Meclisi ve Senatosu’ndaki kanaat önderleriyle gizli telefon görüşmeleri yaparak Türkiye’nin tezlerine destek de istediği süreçte Ankara’nın Fransa’ya yönelik diplomatik stratejisi şöyle şekillendi:

        GEÇECEĞİ BİLİNİYORDU

        Ankara stratejisini en baştan, yasa teklifinin Fransa Meclisi ve Senatosu’ndan geçeceği varsayımı üzerine kurdu.

        Teklif meclisten geçince Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakan ve tüm bakanları düzeyinde tepkisini koydu.

        Ankara’nın tezleri açık bir şekilde ortaya konuldu, yaptırımlar açıklandı. Fransız halkı ve entelektüellerine çağrı yapıldı.

        TEPKİ SARKOZY’YE YÖNETİLDİ

        Yasa teklifi Fransa Senatosu’ndan geçince, Ankara tüm tepkisini Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye yöneltti.

        Dışişleri Bakanlığı sadece yazılı bir açıklamayla durumu kınamakla yetindi. Fransa Meclisi ve Senatosu bir sonraki süreç için hedef alınmadı.

        TELEFON DİPLOMASİSİ

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Fransa Parlamentosu ve Senatosu’nda üst düzey kanaat önderleriyle telefon diplomasisi yaptı.

        Paris Büyükelçiliği, konsolosluklar, Türk dernekleri ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı yoğun ve aktif bir lobi çalışması yürüttü. Türklerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde özellikle bu çalışma meyvesini verdi. Yapılan tüm bu çalışmaların sonucunda, Ankara 2 gün önceden 60’ın üzerinde senatör ve milletvekilinin Anasaya Konseyi’ne gideceğini öngördü.

        Ermeni lobisi ve Sarkozy’ye karşı bu süreçte ciddi bir bilek güreşi yaşandı ve Türkiye’nin çabaları karşılığını buldu. 30 gün süre var Anayasa Konseyi’nin karar alması için önünde 30 günlük bir süre var. Türkiye, sessiz diplomasi yürütmeye devam edecek. Bu adımın nedeni, hukuki süreci etkilememek ve süreci Türkiye aleyhine çevirmemek.

        'TÜRKİYE DOSTLARI' NE YAPACAK?

        Fransa'da Ermeni soykırımının inkârını cezalandıran yasanın iptali için 77 senatör ve 65 milletvekilinin imzasının bulunmasının ardından, gözler son kararı verecek olan Anayasa Konseyi üyelerine çevrildi. Şimdi konseyde görev yapan eski Fransa cumhurbaşkanları Jacques Chirac ve Valery Marie René Giscard d’Estaing Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tezlerine karşıt fikirleri ile tanınıyor.

        Fransa Anayasa Konseyi 11 üyeden oluşuyor. Üyeler 9 yıllığına seçiliyor. 3 üyeyi Meclis Başkanı, 3 üyeyi Senato Başkanı, 3 üyeyi de Cumhurbaşkanı belirliyor. Üyeler arasında eski Fransa cumhurbaşkanları Chirac ve d’Estaing doğal üye olarak yer alıyor. Türkiye dostu olarak bilinen eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin Ermeni soykırımını tanıması gerektiğini söylemişti. Konsey üyeleri arasında yer alan d’Estaing de, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine şiddetle karşı çıkmış ve Türkiye’nin Avrupa’da olmadığını savunmuştu.

        Türk dostu olarak bilinen Anayasa Konseyi Başkanı Jean Louis Debre’nin Meclis Başkanı olduğu 2006’da dönemin Cumhurbaşkanı Chirac’ın talimatıyla aynı yönde bir yasa teklifini engelleme girişimi olmuştu. Eski Bütçe Bakanı Michel Charasse, daha önce bu yöndeki yasaların oylamasında oy kullanmamıştı. Senato’da yasaya en şiddetli muhalefeti gösteren Pierre Steinmetz’in anayasaya aykırılık yönünde görüş bildirmesi bekleniyor.

        İŞTE O ÜYELER:

        Jean-Louis Debre (Eski Fransa Meclis Başkanı)

        Valery Giscard d’Estaing (Eski cumhurbaşkanı)

        Jacques Chirac (Eski cumhurbaşkanı)

        Pierre Steinmetz (Eski başbakanlık müsteşarı)

        Jacqueline de Guillenchmidt (Eski Meclis Yüksek İletişim Konseyi Başkanı)

        Renaud Denoix de Saint Marc (Fransa hükümetine danışmanlık yapan Devlet Konseyi eski başkanı)

        Guy Canivet (Eski Fransa Yüksek Mahkemesi başkanı)

        Michel Charasse (Eski senatör ve Bütçe Bakanı)

        Hubert Haenel (Eski senatör)

        Jacques Barrot (Eski Avrupa Birliği Adalet Komisyoneri)

        Claire Bazy-Malaurie (Legion of Honour madalyası sahibi hukukçu)

        GAZETE HABERTÜRK /Bahar BAKIR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ