Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Pentagon Suriye Esad Barrack Obama

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Son bir hafta içinde yaşanan sıcak gelişmelerin ardından, Suriye'ye yönelik bir operasyon ihtimalinin arttığı yorumları yapılıyor. ABD Başkanı Barack Obama, iki gün önce askeri müdahale seçeneğinin masada olmadığını söylemişti ama Pentagon'da bunu yalanlayan çalışmalar yapılıyor.

        PENTAGON'DA SAVAŞ SENARYOLARI HAZIRLANIYOR

        CNN'in Security Clearance blogunda yer alan habere göre, Pentegon'da Suriye'ye yönelik askeri müdahale senaryoları tartışılmaya başlandı bile. Adı verilmeyen üst düzey yetkililere dayandırılan haberde, Pentegon'da olası Suriye müdahalesi için ABD'nin askeri kapasitesinin gözden geçirildiği iç durum raporları hazırlanıyor.

        İLK ADIM

        Uzmanlar bu tür raporların, olası müdahale kapasitesinin gözden geçirildiği başlangıç aşaması olduğunu dile getiriyor. Bu aşamada, istek olmadığı taktirde Beyaz Saray'ın bilgilendirilmeyebileceğine de dikkat çekiyor.

        Yapılan analizlerde askeri müdahalenin yanısıra, muhaliflerin nasıl destekleneceği ve insani yardım gibi konular da değerlendiriliyor.

        Konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer Pentegon'da yapılan analizlerin Başkan Obama'nın talimatıyla başlayıp başlamadığı konusunda yorum yapmadı.

        CUMA GECESİ BAŞLADI

        Cuma akşamı, muhaliflerin kalesi olarak bilinen Humus'a karşı Suriye Ordusu bombardıman başlatmış, aynı gece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Şam yönetimine karşı hazırlanan tasarı Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti.

        OBAMA "VURMAYACAĞIZ" DEMİŞTİ

        Yaşanan bu gelişmelerin ardından ABD yönetimi uluslararası çapta Suriye'ye karşı uluslararası destek arayışına girmiş, Başkan Obama ise pazartesi, günü askeri müdahalenin masada olmadığını açıklamıştı.

        Bu gelişmelerin ardından önce ABD, daha sonra da İngiltere, İtalya ve Körfez ülkeleri Şam büyükelçiliklerini çekme karaı almıştı. Dün Şam'a gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Esad'la yaptığı görüşme sonrasında Suriye Devlet Başkanı'nın şiddeti durdurma sözü verdiğini söylemişti.

        ABD'DEN BÜYÜK TATBİKAT

        Önceki gün de ABD Oardusu 20 bin kişinin katıldığı son 10 yılın en büyük amfibi tatbikatını başlatmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ