Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'CIA'in Gölgesi' aydınlanıyor

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        Şimdiye kadar açıkladığı bir milyon civarında gizli yazışma ile diplomaside depreme yol açan WikiLeaks, yeni bir depreme daha hazırlanıyor.

        5 MİLYON E POSTA

        WikiLeaks'in hedefinde bu kez Teksas merkezli istihbarat şirketi Stratfor var. WikiLeaks, Stratfor'a ait, 2004-2011 yılları arasındaki 5 milyon e-postayı yayınlayacağını duyurdu

        Yayınlanancak e postalar içerisinde ABD hükümetinin, WikiLeaks ve kurucusu Julian Assange aleyhinde yürüttüğü kampanyalara ait bilgilerin de olduğu belirtiliyor.

        CIA'İN GÖLGESİ

        Kendisini, istihbarat temelli jeopolitik bilgi üretme kurumu olarak niteleyen Stratfor, 'CIA'in Gölgesi' olarak adlandırılıyor.

        Aralık ayında, Stratfor çalışanlarına ait e postaların Anonymous tarafından çalındığı duyurulmuş, FBI konu hakkında soruşturma başlatmıştı.

        "BAZI İSİMLER ORTAYA ÇIKABİLİR"

        11 Ocak'ta olayı doğrulayan şirket başkanı George Friedman, e postalarda kayda değer bilginin olmadığını ileri sürmüştü.

        "ABD ve başka ülkelerle çalıştıklarını" söyleyen Friedman, e postalarda işbirliği yaptıkları bazı kurum ve kişilerin isimlerinin açığa çıkabileceğini de belirtti.

        WikiLeaks'in iddiasına göre, Stratfor ile gizli ilişkiler sürdüren kurumlar arasında, Hindistan'daki mağdurlarının tazminat talebiyle uğraşan Amerikan şirketi Dow Chemical Co. ve Amerikalı Lockheed Martin gibi büyük şirketler, ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı, ABD Deniz Piyadeleri ve Savunma İstihbarat Kurumu gibi resmi kuruluşlar yer alıyor.

        Hindistan'daki Bhopal'de, 1984'te, bir kimyasal tesisteki sızıntı yüzünden 15 bin kişi hayatını kaybetmişti. O zaman fabrikayı işleten Union Carbide şirketini Dow Chemical Co. 2000 yılında satın almıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ