Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kore füze

        Kuzey Kore, gelecek ay uydu taşıyan, uzun menzilli ''Galaksi 3'' füzesi fırlatmayı planladığını açıkladı.

        Kuzey Kore Uzay Teknoloji Komitesi'nin sözcüsü, uydu teknolojisini deneme amacı taşıyan fırlatma işleminin, 12 ile 16 Nisan arasında Kuzey Phyongan vilayetinde yapılacağını söyledi.

        Kuzey Kore, bu tür denemelerin barışçıl uzay programının bir parçası olduğunu savunuyor. 2009 yılı Nisan ayında da benzer bir deneme yapılmıştı.

        GÜNEY KORE: KAYGILIYIZ

        Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili bir bildiri yayınlayarak, bu durumdan çok büyük kaygı duydukları belirtti. Bildiride, böyle bir girişimin BM Güvenlik Konseyi'nin 1874 sayılı kararının açık bir şekilde ihlali anlamına geleceği belirtildi.

        Bakanlık, bu planın kuzeydoğu bölgesi ve Kore Yarımadasında güvenlik ve barışı tehdit edecek tehlikeli ve kışkırtıcı bir eylem olduğunu kaydetti ve Kuzey Kore'nin BM kararları dahil uluslararası yükümlülüklerine uymasını ve bu kışkırtıcı eyleme son vermesini istedi.

        Japonya hükümeti sözcüsü de Kuzey Kore'nin bu planından vazgeçmesini isteyerek, ister uydu ister balistik füze olsun bunun Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunu belirtti.

        ABD: KIŞKIRTICI

        ABD Dışişleri Bakanlığı ise Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesi yapma planının "son derece kışkırtıcı" olduğunu bildirdi. Bakanlık, böyle bir denemenin, Kuzey'in uluslararası yükümlülüklerini doğrudan ihlal etmesi olacağını da belirtti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ