Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Toulouse saldırganı öldürüldü GALERİ-VİDEO

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        Fransa'nın Toulouse kentindeki saldırıların faili olduğu sanılan bir şüpheliyi yakalamak için Salı gecesi saat 03:00 sularında başlatılan operasyon 24 saatten fazla devam etti. Fransız basını TSİ 12:40 civarında saldırganın öldüğrüldüğünü, çıkan çatışmada üç polisin de yaralandığını duyurdu.

        "PENCEREDEN ATLAYARAK ÖLDÜ"

        Konuyla ilgili ilk resmi açıklama Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant'yen geldi. Gueant, polis ekiplerinin evin içine girdiğini, banyoya bir kamera sondajı yapıldığı sırada Merah'ın ateş ederek banyodan çıktığını, çıkan çatışma sonrasında da apartman penceresinden atladığını söyledi. Bakan, Merah'ın cesedinin yerde bulunduğunu da belirtti.

        Yaklaşık 5 dakika süren çatışmada 300'e yakın mermi kullanıldığı bildirilirdi. Gueant'ın ardından açıklama yapan savcı, operasyonda iki polisin yaralandığını açıkladı.

        Operasyon öncesinde apartman dairesinin önünde üç patlama sesi duyulmuştu. Polisin terör şüphelisi Merah'ın sinir sistemini felç etmek için içeriye gaz attığı da iddia edildi.

        DAKİKA DAKİKA OPERASYON

        Yaklaşık 32 saat süren operasyon Salı gecesisi saat 03:00 sularında başladı. Operasyonda yaklaşık 300 polis zanlı Muhammed Merah'ın bulunduğu evi kuşattı. Görgü tanıkları gece 04:00 saatlerinde alandan çatışma seslerinin geldiğini belirtti. Çatışma sırasında bir polisin yaralandığı belirtildi.Silah seslerinin kesilmesi ardından uzun süren bir pazarlık süreci başladı.

        SALDIRILARI İTİRAF ETTİ:

        "FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR İÇİN YAPTIM"

        Pazarlıklar, Merah'a gönderilen bir iletişim cihazıyla yapılmaya çalışıldı. Bu sürede Merah, polğise ilginç bilgiler verdi. 10 günde gerçekleştirilen saldırıların sorumluluğunu üstlenen Merah, "Bunu, Gazze’de öldürülen Filistinli çocukların intikamını almak için yaptım. Allah’ın mücahidiyim, El Kaide için çalışıyorum." açıklamasında bulundu.

        ÖNCE YAKALANDI DENDİ, SONRA YALANLANDI

        Çarşamba günüsabah saatlerinde Merah'ın teslim olacağını açıkladığı ve samimiyetini göstermek için elindeki silahlardan birini teslim ettiği duyuruldu. Ancak TSİ 12:00 civarında zanlı, polisle müzakereleri durdurdu. İki saatlik bir aradan sonra pazarlıklar yeniden başladı. TSİ 15:00 csularında saldırganın yakalandığı duyuruldu. Bu açıklamadan yaklaşık 1 saat sonra konuşan Fransa Dışişleri Bakanı, basında yer alan bu haberleri yalanladı.

        Yeniden pazarlık süreci başladı. Çarşambayı perşembeye bağlayan gece, geç saatlerde açıklama yapan Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet ise "Şüpheliyi canlı ele geçirmek istiyoruz" dedi. Ve pazarlık süreci yeniden başladı.

        PATLAMA SESLERİ

        Uzun süren pazarlıklar sonunda dün gece hareketli saatler yakalandı. Fransa'daki basın kuruluşları, kuşatma altındaki evden sabaha karşı patlama sesleri geldiği haberini geçtiler. Uzmanlar bunun bir operasyonun başlama saati olduğu yönünde yorumladılar ancak abaha kadar operasyon gerçekleştirilmedi.

        "SAĞ OLDUĞUNA EMİN DEĞİLİZ"

        Sabah saatlerinde Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant'ten ilginç bir açıklama geldi. Bakan, dün geceden bu yana şüpheliyle polisin temas kuramadığını belirterek, ''Onun hala sağ olduğundan emin değiliz'' demişti. Bu açıklamadan sonra yine bir sessiz bekleyiş başladı.

        30 SAAT SONRA

        TSİ 11:00 sularında önce apartmanın yakınlarından üç şiddetli patlamanın olduğu bilgisi ajanslara yansıdı. yaklaşık 45 dakika sonra da Fransız basını Merah'ın öldürüldüğünü duyurdu. Basının iddiasını Fransa İ.işleri bakanı teyid etti.

        KARDEŞLERİ GÖZALTINA ALINDI

        Zanlının iki erkek kardeşi da gece saatlerinde gözaltına alındı. Kardeşlerden birinin otomobilinde patlayıcı maddeler bulunduğu bildirildi. Zanlının annesi de ikna çabalarına destek vermesi amacıyla operasyon alanına götürüldü ancak anne “Oğlum üzerinde hiçbir etkim yok. Ben konuşsam da beni dinlemez” diyerek aracı olmayı reddetti.

        Cinayet zanlısı Muhammed Merah'ın ilk fotoğrafını France 2 televizyonu yayınladı.

        FRANSA'YI AYAĞA KALDIRAN SALDIRILAR

        Fransa'da 15 Mart'ta Toulouse yakınlarındaki Montaouban kasabasında 3 asker ve daha sonra da da pazartesi günü Toulouse kentindeki bir Musevi okuluna düzenlenen saldırıda üçü çocuk dört kişi ölmüştü. Saldırılar scoter kullanan bir kişi tarafından benzer şekilde yapılmış ve tüm saldırılarda aynı silahın kullanıldığı belirlenmişti.

        AVUKATI KONUŞTU

        Pazarlıklar devam ederken Muhammed Merah'ın avukatı Christian Etelin, Fransız televizyonlarına ilginç açıklamalar yaptı. Fransız avukat, müvekkillinin bu tür saldırıları gerçekleştirdiğine inanmakta güçlük çektiğini bildirdi.

        BFM televizyon kanalına konuşan avukat, müvekkillini 2005 yılından bu yana tanıdığını ve ilk defa çocuk mahkemesinde kendisini savunduğunu söyledi.Son olarak müvekkilini 24 Şubat'ta ehliyetsiz araba kullanmak suçundan yargılandığı davada savunduğunu kaydeden avukat, bu davada müvekkillinin bir ay hapis cezasına çarptırıldığını ve Nisan ayı başında bu cezasını ertelenmesine ilişkin mahkemeye çağrıldığını hatırlattı.

        SARKOZY'DEN "BİRLİK" AÇIKLAMASI

        Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Toulouse'daki son saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, "terörizmin ülkenin ulusal birliği bozamayacağını" söyledi. Sarkozy yaptığı açıklamada, "Hiçbir şekilde ne kavram kargaşası ne de öç gibi duygulara boyun eğmemiz gerekiyor" dedi.

        Saldırıları düzenlediği tahmin edilen şüphelinin yakalanması için başlatılan operasyonlar sürerken açıklama yapan Sarkozy, ülkedeki bütün dini toplumların temsilcileriyle görüştüğünü belirterek, bu görüşmeyle terörizmin ülkenin birliğini bozamayacağı mesajını verdiklerini ifade etti.

        Sarkozy, "Dini toplumlara, temsilcilerine ve ulusal toplumumuza bir kez daha birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğini söylüyorum" dedi.

        "AFGANİSTAN'IN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ"

        Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen ise, ''Fransa'nın Afganistan'daki askeri taahhütlerinin bedelini ödediğini'' söyledi.

        OBAMA'DAN SARKOZY'YE TELEFON

        ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi arayarak, kendinin ve Amerikan halkının olaydan duyduğu üzüntüyü ilettiği açıklandı. Sarkozy'ye başsağlığı dileklerini ileten Obama, öldürülen insanların ailelerine, ABD halkının üzüntülerini Sarkozy'den iletmesini istediği açıklandı.

        Obama, Fransa güvenlik güçlerine soruşturmayı bir an önce sonucu kavuşturdukları için takdirlerini sunduğu belirtildi.

        PARİS'TE PATLAMA

        Toulouse'daki operasyonun gerçekleştirildiği saatlerdebaşkent Paris'te bulunan Endonezya büyükelçiliği önünde el yapımı bir bomba patladı. Bu sabah erken saatlerde gerçekleşten patlamada can ve mal kaybı olmadığı açıklandı. Görgü tanıkları, üç adamın büyükelçilik önüne bir paket bıraktığını gördüklerini söyledi.

        Paketin, fark eden bir kişi tarafından, binanın 10 metre kadar uzağına götürüldüğü, patlamanın ondan sonra olduğu belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ