Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tahran Mahmud Ahmedinejad Ayetullah Ali Hamaney Başbakan Erdoğan

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran ziyaretinin ikinci günü iki kritik ziyarete sahne oldu.

        Tahran'daki temaslarını tamamlayan Erdoğan, Tebriz'e geçerek burada İran'ın dini lideri Hamaney'le bir araya geldi. 16:30 sıralarında başlayan görüşme devam ediyor.

        SABAH AHMEDİNEJAD'LA GÖRÜŞTÜ

        Erdoğan, Hamaney'den önce İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la biraraya geldi. TSİ 11:00 sularında başlayan görüşme 1 saat 35 dakika sürdü.

        BASIN TOPLANTISI YAPILMADI

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de katıldığı görüşme sonrasında basın toplantısı yapılmadı.

        "TÜRKİYE İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMINI DESTEKLEYECEK"

        İlerleyen saatlerde ise İran Cumhurbaşkanlığı'ndanbir açıklama geldi. Açıklamda Türkiye'nin, İran'ın nükleer programını desteklemeye devam edeceği belirtildi. Açıklamada "Türkiye hükümeti ve halkı, İran İslam Cumhuriyeti'nin nükleer konumunu her zaman desteklemiştir ve gelecekte de aynı politikayı sıkı bir şekilde izleyecektir" denildi. Açıklamada Ahmedinejad'ın görüşmede Başbakan Erdoğan'a da bu "açık ve dürüst" duruşundan dolayı teşekkür ettiği belirtildi.

        Açıklamada ayrıca Erdoğan-Ahmedinejad görüşmesinde ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra iki ülke arasındaki enerji ticaretinin de geliştirilmesinin görüşüldüğü belirtildi. Ahmedinejad görüşmede iki ülke arasındaki dostane ilişkileri hatırlatarak siyaset, ekonomi ve kültürel alanlarda ilişkilerin derinleştirilmesi ve iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasının önemine değindi.

        Ahmedinejad, hem Türk hem de İranlı yetkililerin, özellikle petrol ve enerji alanında olmak üzere iki ülke arasında ticaretin gelişmesini engelleyen faktörleri birbirleriyle görüşerek bu konuda işbirliği yapmaları gerektiğine değindi. İran Cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye'nin, Tahran yönetiminin nükleer programı konusundaki duruşunu överken, "İran ve Türkiye'nin birçok uluslararası konuda aynı yerde durduklarını" vurguladı

        "DÜŞMANLARIMIZ ORTAK"

        Bu yüzden Türkiye ve İran'ın düşmanlarının ortak olduğunu belirten Ahmedinejad, bu yüzden kendilerini yıkmaya yönelik girişimlere karşı ihtiyatlı olunması gerektiğini ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın ise görüşmede Nevruz Bayramı'ndan dolayı Ahmedinejad'ı kutladığı ve iki ülke arasında her alandaki ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulunduğu aktarıldı.

        GÖRÜŞME ERTELENMİŞTİ

        Erdoğan'ın, Seul'de düzenlenen Nükleer Enerji Zirvesi sonrasında geldiği İran'da, Ahmedinejad'la dün görüşmesi planlanmıştı. Ancak Ahmedinejad'ın sağlık sorunları gerekçe gösterilerek görüşme bugüne alınmıştı.

        Ertelenme nedeni ile ilgi olarak İran'dan herhangi bir resmi açıklama yapılmadı ancak İran basınında Ahmedinejad'ın dün akşam saatlerinde Türkmenistan'dan gelen bir yetkiliyi kabul ettiği iddia edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ