Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika 60 Dakika'da "Gülen Hareketi"

        Amerikan CBS televizyonunun dünyaca ünlü "60 Dakika" haber programının 13 Mayıs'ta yayınlanan bölümünde 'Gülen Hareketi' ele alındı. CBS muhabiri Lesley Stahl'ın Türkiye'den Teksas'a kadar, bu hareketin nasıl yayıldığını ve hareketin arkasındaki adamı keşfetmek için yaptığı yolculuğun da anlatıldığı programda Fethullah Gülen'in şu anda yaşayan en önemli 2-3 İslam aliminden biri olduğuna dikkat çekilirken, Gülen Hareketi'nin sadece ABD'deki okullarında 20 bin öğrencisinin bulunduğu belirtildi.

        Programda Gülen'in internet sayfasında takipçilerine, "Fizik, matematik ve kimya öğrenmek Allah'a ibadettir" öğretisini aşıladığının da altı çiziliyor.

        İşte 60 dakika programının yapımcısı Shachar Bar-On ve muhabiri Lesley Stahl'ın ağzından Fethullah Gülen hareketi:

        Geçtiğimiz 10 yıl içinde, gizemli Türk din adamı Fethullah Gülen'in müritleri (kendisi onlara ilham veren bir münzevi olmakla beraber güçlü bir adam) ABD'de pek çok vakıf okulu açtılar.

        Fethullah Gülen, hoşgörü, dinler arası diyalog ve eğitim öğretilerini milyonlarca müridin takip ettiği, popüler ve gittikçe büyüyen bir hareketin merkezindeki bir Türk din adamı. Hatta bu kişilerden bazıları burada, ABD’de, matematik ve bilim üzerine yoğunlaşmış vakıf okulları açtılar. Bunlara rağmen Gülen, bir sır perdesinin içinde gizli.

        Geçtiğimiz 10 yıl içinde ABD’de hepsi aynı özelliklere sahip çok sayıda vakıf okulu ortaya çıktı. Bu okulların pek çoğu yüksek akademik başarıda, matematik ve bilime ağırlık veriyor ve bir ortak özellikleri daha var: Fethullah Gülen’in öğretilerini takip eden Türkiye’den gelen göçmenler tarafından kurulmuş veçoğunlukla da onlar tarafından yönetiliyor.

        O, Gülen Hareketi olarak bilinen ve İslam dünyasında hızla büyüyen ve etkili hale gelen gücün ruhani lideri. Ve milyonlarca taraftarınca Gandi ve Martin Luther King’le karşılaştırıyor. Gülen, hoşgörüyü, dinlerarası diyaloğu ve bütün bunların ötesinde eğitimi ön plana çıkarıyor. Buna rağmen gizemli bir adam; topluma açık yerlerde görülmedi veya konuşmadı. Ve o güç kazandıkça kendisi ve okulları hakkında daha çok soru doğuyor.

        Lesley Stahl, programında Gülen'in okullarından birinde yaşadığı şu ilginç diyaloglara da yer veriyor:

        Lesley Stahl (L.S.): Herkese merhaba

        Öğrenciler: Merhaba

        Burası Houston’daki Harmony School, Teksas’taki hızla genişleyen 36 vakıf okulunun bir parçası. Genelde imkanı olmayan öğrencilere hizmet veriyorlar ve hepsi de Matematik ve fen üzerine çalışıyor.

        Öğrenci 1: İçeride gaz parçacıkları arasında elastik çarpışma var

        Öğrenci 2: Bu nedir, bir statik elektrik jeneratörü mü?

        Sınıftaki çalışma, birebir iştirak edilen deneyler ve rekabeti vurguluyor. Öğrenciler bir fen yarışması için yaprak üfleme makinasından bir hava yastıklı tekne yapmışlar.

        L.S.: Bu harika

        Bir vakfın zinciri olmak bu okulların devlet okulu olduğu anlamına geliyor ve vergi mükellefleri için yıllık maliyetleri 150 milyon dolar.

        L.S: Henüz bir otomobil ehliyetiniz bile yok yani?

        Öğrenci: Ama robotik lisansım var

        "20 BİN ÖĞRENCİ İÇERİDE, 30 BİN ÖĞRENCİ BEKLEMEDE"

        Lesley Stahl, Gülen'in Harmony okul zincirlerinden birinde yönetici olan Julie Norton'a, kaç öğrencileri olduğunu soruyor. Yanıt ise "20 bin" oluyor.

        L.S: Bir bekleme listesi var mı?

        J.N: Evet bir bekleme listemiz var. Bekleme listemizde yaklaşık 30 bin öğrenci bulunuyor. Bekleme listesindeki öğrenci sayısı okullarımızdakilerden bile daha fazla.

        Buradaki öğrenciler, en gelişmiş teknoloji ve birebir eğitim aldıkları için, genel not ortalaması da yüksek.

        L.S: Okula gelirken heyecanlanıyor musunuz?

        Öğrenci: Evet uyandığımda “yaşasın” der gibi oluyorum

        Buradaki coşkuyu fark etmemek imkansız, aynen çoğu öğretmenin Türk olduğunu, buraya yeni geldiklerini ve konuştuklarını anlamanın çok zor olduğunu fark etmek gibi.

        L.S: ABD’ye ne zaman geldiniz?

        Öğretmen: (ne dediği anlaşılmıyor)

        "FİZİK, MATEMATİK, KİMYA ÖĞRENMEK ALLAH'A İBADETTİR" SÖZÜ 1000'DEN FAZLA OKUL AÇTIRDI

        Gülen'in 26 eyalette Harmony gibi yaklaşık 130 vakıf okulu bulunduğuna ve Birlikte ülkedeki en büyük vakıf okulları grubunu oluşturduklarına dikkat çeken Stahl, ilginç nokta olaraksa şunu gösteriyor: Hepsi de Türkiye’den gelen işadamı veya akademisyen göçmenler tarafından kurulmuş ya da işletiliyor. Neden burada devlet okulları kuruyorlar? Cevap, bu gizemli adamda, müritlerine Müslümanlara bağı kalmak için cami değil, okul yapmalarını bunu da din değil fen eğitimi için yapmalarını söyleyen Fethullah Gülen'de yatıyor.

        Stahl, internet üzerinde yayınlanan vaazlarda Gülen'in açıkça “Fizik, matematik ve kimya öğrenmek Allah'a ibadettir” dediğine ve dolayısıyla Gülen’in müritlerinin de dünya üzerinde (Türkiye'den Togo'ya, Tayvan'dan Teksas'a kadar) 1000’den fazla okul kurduğuna dikkat çekiyor.

        Stahl ve yapımcı Shacher Bar-On, ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bir çiftlikte yaşayan Fethullah Gülen'le de görüşmek istiyor. Gülen'le görüşmenin çok zor olduğunun bilincinde olduklarını belirten iki gazeteci, "Çiftliğe alındığımızda çok heyecanlandık. Bizi ondan ayıran sadece bir kapı vardı" diyor.

        "KAPININ ARKASINDAKİ ADAMIN GİZLİ AJANDASI YOK"

        Buna karşılık Gülen Hareketi üyesi Bekir Aksoy'un "Yaklaşık 5-6 aydır Sayın Gülen çok rahatsız. Rahatsız olduğunda ziyaretçi kabul etmiyor" sözleri üzerine Muhabir Lesley Stahl, Aksoy'la bir görüşme yapıyor. Stahl, Aksoy'un kendilerine, "Kapının ardındaki adamın gizli bir ajandası yok. Bu okullardan tek birini bile ziyaret etmiş değil. Çalışmasının meyvesini görmek istemiyor. Sadece insanlık için konuşuyor ve kişileri iyi birer insan olmaları için cesaretlendiriyor" dediğini aktarıyor.

        Bekir Aksoy'un kendilerini (Gülen ropörtaj tekliflerini geri çevirmiş olmasına rağmen), sürpriz bir şekilde, Gülen'in yaşadığı binaya davet ettiğini söyleyen Stahl, şu diyaloğa da programında yer veriyor.

        L.S: Yani burası ibadet odası. Bu Sayın Gülen’in oturma yerimi? Onun koltuğu?

        B:A: Doğru. Ne zaman odasından dışarı çıksa orada oturur ve konuşmalarını oradan yapar.

        L.S: Burası onu yaşadığı yer mi? Kapının arkasında?

        B.A: Bu kapının arkasında Sayın Gülen’in yaşadığı yer var. Onun özel odası.

        Stahl, Gülen'in o odada yalnız yaşadığını ve hiç evlenmediğini, grup halindeki ilaç şişelerinin onun 70 yaşın üzerinde olduğunu hatırlattığını, şeker hastalığı ile kalp ve böbrek hastalıkları bulunduğunu ropörtajın izlenim bölümleri olarak seyirciye aktarıyor.

        "EN ÖNEMLİ 2-3 İSLAM ALİMİNDEN BİRİ"

        Fethullah Gülen'in hoşgörü, dinler arası diyalog ve eğitime önem veren öğretisiyle sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde milyonlarca takipçi oluşturduğunun ve oluşturmaya da devam ettiğinin altı çiziliyor. Programda Fethullah Gülen, "Yaşayan en önemli 2-3 İslam aliminden biri" olarak gösteriliyor.

        Stahl, programında Gülen Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Alp Aslandoğan'la da bir ropörtaj yapıyor. Aslandoğan'ı "Gülen'in öğretilerini hayata geçiren bir vakfa başkanlık eden kişi " olarak tanıtan Stahl, Aslandoğan'ın, "Onun mesajı, eğer bir sorunu uzun vadede çözmek istiyorsanız, çözüm eğitimden geçmelidir. İnsanlar başka ülkelere gidiyor, Afrika dahil. ABD, özellikle matematik ve fende pek de iyi değil. Ve pek çok ebeveyn bu durumdan şikayetçi. Dolayısıyla ABD’de bu konuda tecrübeli öğretmenlere ihtiyaç var" sözlerine yer veriyor.

        Stahl, "Daha fazla bilgi edinmek için Türkiye’ye gittik ve öğrendik ki Gülen’in okulları her yerde ve 'en iyi' olarak kabul ediliyor" diyor.

        "TÜRKİYE'DE BİR TEK GÜLEN'İN KENDİSİNİ BULAMADIK"

        Stahl'ın programında Fethullah Gülen'in internet sayfasındaki öğretilerinden biri olarak, "Eğer zengin olmanın yollarını aramazsanız, bu Allah'ın gözünde günahtır" sözlerine de yer verilerek, takipçilerinin bu öğreti sayesinde Türkiye'nin ekonomik açıdan en güçlü gruplarından biri haline geldiği belirtiliyor. Türkiye'deki milyarlarca dolarlık Gülen İmparatorluğu'nun yüzlerce okulunun yanı sıra televizyon kanalları, bir büyük banka, ülkenin en büyük ticaret örgütü ve yine ülkenin en büyük gazetesine sahip olduğu belirtiliyor.

        Türkiye'de 25 yıl gazetecilik yapan Amerikalı gazeteci Andrew Finkel'in Fethullah Gülen hakkındaki görüşlerine de "60 Dakika" programında yer veriliyor. Finkel "Gülen Hareketi kapitalizmi seviyor" dese de Gülen'in Hareket'i karizmatik kişiliğiyle yönettiğini ve mesajlarındaki anahtarın ise hoşgörü olduğunu söylüyor. Ayrıca Finkel, Gülen’in takipçilerine diğer inançlardan kişilere ulaşmalarını söylediğini belirtiyor. Stahl'ın "Din temelinde ama Usame bin Ladin’den olabildiğince uzak mı görüyorsunuz" sorusuna Finkel "Evet çok çok farklı" yanıtını veriyor.

        Finkel, Stahl'ın “Gülen nasıl bir İslami lider?” sorusuna ise "O kendi karizmatik kişiliği ile yönetiyor" yanıtını verirken Gülen Hareketi'ni "kişiye bağlı bir tarikat" olarak tanımlıyor.

        Stahl, takipçileri için Gülen'in yaşayan bir peygamber gibi olduğunu ve onun bu etkisini, Türk politikasının seyrini değiştirmek ve işleyen, ılımlı bir İslami demokrasi yaratmak için kullandığını söylerken, Türkiye’de bulamadıkları tek şeyin Gülen'in kendisi olduğuna dikkat çekiyor. Stahl, "Aslında onu gerçekte gören kişi sayısı çok az. Vaazlarını umulmadık, izole bir vaaz odasından veriyor ve internette yayınlıyor. 10 yıldan uzun bir zamandır Gülen, kendisine uyguladığı sürgün ve inzivada, Pensilvanya’daki kapalı kapılar arkasındaki Poconos’ta yaşıyor" diyor.

        Programın ikinci bölümünde ise ABD'de Gülen'in eğitim veren okullarının devletten 150 milyon dolar yardım aldığı belirtilerek, son dönemde bu konunun ABD'li yetkililer tarafından mercek altına alındığı ve bazı kesimler tarafından eleştirildiği iddia ediliyor. Gülen Hareketi'nin okulları için, ABD'ye birçok mültecinin gelmesini ve çalışma vizesi almasını sağladığı savunulan "60 Dakika" programında Fethullah Gülen'in kendisinin de yıllardır ABD'nin Pensilvanya eyaletinde bir çiftlikte yaşadığı vurgulanıyor.

        Programda Gülen'in binlerce kilometre uzaklıktaki bu çiftlikten Türkiye'yi yönetmeye çalıştığı eleştirilerine muhatap olduğu da belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ