Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Mübarek'in beyin ölümü gerçekleşti"

        Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dün gece kaldığı hapishanede geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Mübarek'in durumu hakkında çelişkili bilgiler geliyor.

        Mısır haber ajansı MENA, gece saatlerinde Mübarek'in "klinik olarak öldüğünü"duyurdu. İlerleyen saatlerde ise adı yetkililer yaşam destek ünitesi ile devrik liderin hayatta tutulduğunu ama komadan çıkmadığını belirtti.

        MENA, Mübarek'in akşam saatlerinde kalbinin durduğu ve tekrar çalıştırıldığı, daha sonra ise felç geçirdiği yönünde haberler yayınlamıştı

        KALP HASTASI VE KANSER

        Ülkede 25 Ocak 2011 tarihinde başlayan halk ayaklanması sonucunda 30 yıllık iktidarını bırakmak zorunda kalan 84 yaşındaki Mübarek'in kalp hastası ve kanser olduğu biliniyordu. Halk ayaklanmasının ardından Şarmu'ş-Şeyh'te önce göz hapsinde tutulan Mübarek aynı zamanda burada bulunan Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyor.

        Geçen yılın Ağustos ayından itibaren ''adam öldürülmesine mani olmamak'' suçlaması ile Kahire Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Mübarek, önce Şarmu'ş-Şeyh'ten Kahire yakınlarındaki bir hastaneye nakledildi ardından da Tura Cezaevi'nde bulunan kliniğe yatırıldı.

        Mübarek, 2 Haziran'da yapılan karar duruşmasında mahkeme tarafından müebbet hapis cezasına (25 yıl) çarptırıldı.

        Mübarek'in daha önce de 2 kez kalbi durmuş, doktorların müdahalesi ile çalıştırılmıştı.

        30 YIL İKTİDARDA KALDI

        Ala ve Cemal adında 2 çocuğu bulunan Hüsnü Mübarek 1928 yılında Kahire yakınlarındaki Münifiye kentinin Kefru'l-Meselha beldesinde dünyaya geldi. Belbes'deki Hava Harp Okulu'ndan pilot olarak mezun olan Mübarek, 1950 yılında Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Kırgızistan'da ağır bombardıman teknikleri konusunda eğitim aldı.

        İsrail ile yapılan 1973 Savaşı'nda Hava Kuvvetleri'nin kazandığı başarılarda rol sahibiydi.

        Mısır'ın ikinci Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından 1972 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen Mübarek daha sonra Sedat'ın yardımcısı oldu. Sedat'ın suikaste uğrayarak hayatını kaybetmesinin ardından cumhurbaşkanı olan Hüsnü Mübarek, Mısır'da 30 yıl süre ile iktidarda kaldı.

        Bir çok yazar, aydın ve politikacı Mübarek için ''Son Firavun'' nitelendirmesini yaparken, Mübarek 30 yıllık iktidarı boyunca muhalefeti sert bir şekilde bastıran bir politika izledi.

        İsrail ile iyi ilişkiler kuran Mübarek, Batı dünyası ile yakın Arap ülkeleri ile mesafeli bir politik tutumu benimsedi. Mübarek'in en çok eleştirildiği konulardan birisi de Filistin ile ilgili izlediği siyasetti.

        Gazze Şeridi'ne İsrail tarafından uygulanan ambargoya Mübarek yardımcı olmuş ve uzun süre Mısır, Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulmasını sağlamıştı.

        ÇELİŞKİLİ HABERLER GELİYOR

        Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Mübarek'in beyin ölümünün gerçekleştiğine dair Mısır'ın resmi haber ajansı MENA kaynaklı haberlere karşın ülkeden çelişkili haber geliyor.

        Mısır'ın yarı resmi El-Ehram Gazetesi'nin internet sitesi El-Ehram Online, olayın yalanlandığını duyurdu. Gazede, Mübarek'in teknik olarak hayatta olduğunu fakat bilinicinin kapalı olduğunu yazdı.

        Özel El-Hayat Televizyonu'na bir açıklama yapan Mübarek'in avukatı Ferid ed- Dib de Mübarek'in hala hayatta olduğunu, kapalı olan bilincinin açılmaya çalışıldığını ve doktorların Mübarek'e bazı tıbbi müdahalelerde bulunduklarını kaydetti.

        'TAHRİR MEYDANI' KUŞKULU

        Bu arada Mübarek'in beyin ölümünün gerçekleştiği haberi Tahrir Meydanı'nda da kuşkuyla karşılandı

        Yüksek Askeri Konsey'in anayasaya ek madde koyarak seçilmiş cumhurbaşkanının yetkilerini daraltmasını ve Anayasa Mahkemesi tarafından Millet Meclisi'nin feshedilmesini protesto eden göstericiler devrik liderin sağlık durumu ile ilgili haberlerin gündem değiştirmeye yönelik olduğunu öne sürdü.

        Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericiler haberi ''askeri rejimin bir komplosu'' olarak nitelendirdi.

        HABERTURK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ