Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mısır'ın yeni cumhurbaşkanı resmen açıklandı

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Mısır Yüsek Seçim Kurulu, geçen hafta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi açıklandı. Seçim Kurulu seçimin ikinci turunu, Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin oyların yüzde 51.7'sini alarak kazandığını duyurdu.

        Açıklamadan sonra Mursi taraftarları ülke çapında zafer gösterilerine başladı.

        İKİ ADAY DA ZAFER İLAN ETTİ

        Pazar gecesi sandıkların kapanmasından bir kaç saat sonra Mursi'nin seçim bürosu, adaylarının seçimi kazandığını duyurmuştu. Ancak, Mursi'nin rakibi Ahmet Şefik bir gün sonra seçimi kendisinin kazandığını ilan etmişti. Perşembe günü açıklanması beklenen resmi sonuçlar ise, ileri bir tarihe ertelenmişti.

        SEÇİM SONRASI DARBE

        Mübarek sonrasında iktidarı ele geçiren Askeri Konsey, seçimlerin yapıldığı pazar günü yayınladığı bir deklerasyonla meclis ve cumhurbaşkanının yetkilerinin pek çoğunu ele aldığını duyurmuştu.

        MURSİ'NİN YETKİLERİ TARTIŞILIYOR

        Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçiminden Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin zaferle çıkmasının ardından yönetimin ne zaman Mursi'ye devredileceği ve yeni cumhurbaşkanının yetkileri tartışılıyor.

        Anayasa Uzmanı Atıf el-Benna, yaptığı açıklamada, Mursi'nin cumhurbaşkanlığı yemininin hemen ardından askeri bir izne gerek duymaksızın tüm yetkiyi elinde bulunduracağını belirtti. Askeri Konsey'den geçen yıl yapılan açıklamada, 30 Haziran'da yönetimin yeni cumhurbaşkanına devredileceğinin duyurulduğunu hatırlatan el-Benna, ''Dolayısıyla Askeri Konsey yemin töreni için önümüzdeki cumartesi gününe kadar bir gün belirlemek zorunda'' dedi.

        Birçok devlette olduğu gibi Mısır'da da hükümetin, cumhurbaşkanı yemin eder etmez istifasını sunması gerektiğini belirten el- Benna, şunları kaydetti:

        ''Hükümet kurma görevini cumhurbaşkanı verir. Mısır'da da böyle olacak. Zaten Askeri Konsey'in hazırladığı tüzükte hükümet kurmayla ilgili bir karar yok. Tabii ilan edilen anayasa niteliğindeki tüzükle birlikte askerin elinde yasama yetkisi var. Ancak cumhurbaşkanı en yetkili isim olarak yeni bir parlamento seçimine gidilmesini isteyebilir.''

        Bu arada, el-Benna, anayasa niteliğindeki tüzüğün 30. maddesine göre Mursi'nin Yüksek Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun önünde yemin etmesi gerektiğini dile getirirken, bazı siyasi partiler buna karşı çıkıyor. Parti temsilcileri, Muhammed Mursi'nin, yeminini Askeri Konsey'in zorunlu kıldığı Anayasa Mahkemesi önünde değil, Halk Meclis'inde yapması gerektiğini belirtiyor. Parti temsilcileri, Mursi'nin Halk Meclisi önünde yemin etmesiyle yasama hakkının tekrar Halk Meclisi'ne verileceğinin altını çiziyor.

        HALKA HİTAP ETTİ

        Mısır cumhurbaşkanlığına seçilen Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi, ''Bizler savaş için gelmedik barış için geldik. Mısır'ın tüm uluslararası anlaşmalarına saygılıyız'' dedi.

        Mısır devlet televizyonundan halka hitap eden Mursi, konuşmasına herkese teşekkür ederek başladı. Savaş için değil barış için geldiklerini söyleyen Mursi, Mısır'ın yaptığı tüm uluslararası anlaşmalara saygılı olduklarını ifade etti.

        Devrimin kazanımlarını savunacağını ve herkesin hakkını koruyacağını belirten Muhammed Mursi, ''Sizin önünüzde başkan olarak duruyorum halbuki sizin en hayırlınız ben değilim'' ifadesini kullandı. Seçim sürecinde gösterdikleri gayretlerden dolayı yargı mensupları, ordu ve polise de teşekkür eden Mursi, Mısır'ı vatan kabul eden herkesin başkanı olacağını vurguladı.Yargının üçüncü güç olduğunu ve yürütmeden ayrılması gerektiğine inandığını açıklayan Mursi, bu yönde çalışacağını kaydetti.

        Ülkedeki etnik ve dini grupları kucaklayacaklarını, dünya ile dengeli ilişkiler kuracaklarını belirten Mursi, ''Hristiyan olsun Müslüman olsun, hangi meslek ve siyasi grubun içinde olursa olsun bizler Mısırlıyız'' ifadesini kullandı.

        Mursi'nin konuşması Mısır'da adeta hayatı durdurdu. Mursi'nin konuşması esnasında Tahrir Meydanı ile ikinci büyük kent İskenderiye'de havai fişek gösterileri yapıldı.

        "İSLAMİ UYANIŞIN SON AŞAMASI"

        İran Dışişleri: Mursi'nin zaferi İslami uyanışın son aşaması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ