Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Uçağın düşürülmesinde Rus parmağı

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        RF 4 tipi Türk keşif uçağının 22 Haziran'da düşürülmesinin ardından yapılan bazı yorumlarda, olayın Rusya'nın onayı ile yapıldığı ileri sürülmüştü.

        RUS PARMAĞI

        İngiliz Sunday Times gazetesi bu iddiaları bir adım daha öteye taşıyarak, uçağı düşürülmesinde doğrudan Ruslar'ın parmağı olduğunu iddia etti. Adı verilmeyen Ortadoğu kaynaklarına dayandırılarak verilen habere göre, Türk jeti, NATO'ya Suriye krizinin dışında kalması için bir uyarı göndermek için düşürüldü.

        Rusya üç yıl önce Suriye'ye gelişmiş hava savunam füzeleri satmış ve Suriyeli personelin eğitimi için Rus uzmanlar bu ülkeye gitmişlerdi. Sunday Times'a konuşan kaynaklar, uçağın düşürüldüğü sırada füze bataryasında Rus uzmanların da görevli olduğunu iddia etti.

        Gazeteye konuşan bir İsrailli kaynak "eğer Rus uzmanlar düğmeye basmamışlarsa bile, füze ateşlenirken Suriyeli askerlerin yanında bulunduklarını öğrenmek sürpriz olmaz" diye konuştu.

        DEBKA DA BENZER İDDİADA BULUNMUŞTU

        İsrail istihbaratına yakınlarıyla bilinen DEBKA sitesi de geçen hafta gündeme getirdiği benzer bir iddiada uçağın sanıldığı gibi Buk-M2 füzesi ile değil Suriye'ye yeni satılan Pantsyr-1 füzesi ile vurulduğunu ileri sürdü. DEBKA, yeni alınan bu füzelerin kullanılması için Suriyeli personele verilen eğitimin tamamlanmadığını, bu nedenle saldırı sırasında Rus uzmanların füzenin ateşlenmesinde yardım etmiş olduklarını iddia etti.

        LAVROV: OBJEKTİF VERİLERİMİZ VAR

        Dün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uçağın düşürülmesi konusunda "Bizim kendi objektif gözlem ve verilerimiz var. Bunları paylaşmaya hazırız" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ