Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu TSK'nın açıklaması ne anlama geliyor?

        FATİH AÇA/HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        faca@haberturk.com

        22 Haziran'da Suriye tarafından ateşlenen gerilim her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor.

        22 Haziran 2012 sabahı Erhaç Askeri Üssü'nden kalkışa geçtikten sonra saat 11:58'de üsle radar bağlantısı kesilen Türk uçağı ve pilotların acı haberi 15 gün sonra Akdeniz'in bin 260 metre derininden geldi.

        Günlerce ulaşılamayan pilotların naaşı ve uçağın enkazı, Suriye ve Türkiye arasında günlerdir devam eden sınır geriliminin de fitilini ateşledi.

        "NASIL DÜŞTÜ" TARTIŞMASINDA YENİ BOYUT

        Türkiye uçağın "Suriye tarafından düşürülmesi" nedeniyle Esad Yönetimi'ne "sınıra yaklaşan her türlü askeri unsurun, bizim için artık düşmandır ve düşmana ne yapılırsa o yapılır" uyarısını yaparken, Suriye, Türk uçağını kendi karasularına girdiği için uçaksavarla vurduğunu ve düşürmeden önce Türk uçağı olduğunu bilmediğini iddia etti.

        Öte yandan Türk uçağının nasıl düştüğü ile ilgili bilgiler konusunda hükümet, TSK ve dışişleri cephesinden hep aynı açıklama geliyor: Elimizdeki bilgilere göre Türk uçağı uluslararası sularda vuruldu.

        Türk Dışişleri Bakanlığı'nın her platformda sert şekilde uyardığı ve "doğruyu söylememekle" itham ettiği Suriye'yle gelinen bu nokta, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan bir açıklamayla yeni bir boyut kazandı.

        TSK: PATLAYICI MADDE ARTIĞINA RASTLANMADI

        TSK'nın açıklamasında" Arama ve kurtarma faaliyeti sırasında su yüzeyinden toplanan malzemeler, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca incelenmiş ve tanzim edilen rapora göre; malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca, Hv.K.K.lığı tarafından, elde mevcut parçalar ile halen deniz dibinde bulunan parçaların kamera görüntüleri üzerindeki teknik inceleme devam etmektedir" denildi.

        ÜSLUP DEĞİŞİKLİĞİ

        Genelkurmay dünkü açıklamasının üst giriş haber başlığında da “Uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülen uçağımız” dedi ancak ikinci paragrafta söylemini bir ton düşürüp “Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen uçağımız” diyerek ihtiyatlı bir dili tercih etti. Bu cümle, uçağın teknik bir arıza ya da pilotaj hatası nedeniyle de düşmüş olabileceği anlamına geliyor. Çünkü Türk makamlarının elinde, uçağın Suriye tarafından vurulduğunu kesin olarak kanıtlayacak radar görüntüsü yok.

        Peki bu açıklama ne anlama geliyor? Şu ana kadar hiçbir patlayıcı madde artığına ulaşılmamış olması Türk uçağının düşüş şekliyle ilgili tezleri değiştirebilir mi? Türk jetinin düşüş şekliyle ilgili yeni bilgilerin sonuçları ve yansımaları neler olabilir? HABERTURK.COM, askeri uzmanlara ve Ortadoğu uzmanlarına sordu...

        Nihat Ali Özcan (Güvenlik analisti)

        UÇAK VURULMAMIŞ OLABİLİR

        Bu uzmanlık isteyen bir konu o nedenle kesin bir yargıda bulunamam. Ancak büyük ihtimalle pilotlar alçaktan uçarken, ateş nedeniyle kontrollerini kaybetmiş ya da kanatlarını suya vurmuş çarpmış olabilirler.

        3. OPSİYON

        Büyük ihitimalle ateş açıldı. Suriyeliler ateş açtık ve uçağı düşürdük zannediyor. Türk tarafı ise uçağımız düşürüldüğü zannediyor. Bu bilgiler ışığında, şimdi 3. bir opsiyon daha ortya çıktı. Belki de uçak, bu hamleden dolayı değil, hamleden kaçınırken düşmüş olabilir. Ama bu çok teknik bir konu olduğu için, kesin bir şey söylemek güç.

        PROPAGANDA SAVAŞI

        Bu bir propaganda savaşı ve sonunda gerçekler ortaya çıkacak. Eldeki bilgilerin paylaşılması önemli, yanlış bilgi ile sonuna kadar gidemezsiniz. Sizdeki bilgilerin farklı biçimleri başkalarının elinde de var. Eldeki doğru bilgileri paylaşmak en akıllıca şey.

        Atilla Kıyat (Emekli Koramiral)

        UÇAĞIN HANGİ PARÇALARI ELE GEÇİRİLDİ?

        Genel Kurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, araştırmanın uçağın bazı parçaları üzerinde yapıldığı vurgulanıyor. Bulunan enkaz üzerinde füze ya da uçaksavar ateşiyle ilgili kanıtlar olsaydı bu bilinebiirdi. Ancak uçağın bütünü incelenmeden yapılan açıklamalar yanıltıcı olabilir. Örneğin uçak baş tarafından vurulmuşsa, kuyruk kısmından elde edilen parçalar üzerinde ize rastlanmayabilir. Biz uçağın hangi parçalarının ele geçirildiğini tam olarak bilemiyoruz.

        MANEVRA YAPARKEN DÜŞMÜŞ OLABİLİR

        Ayrıca uçak, kaçış manevrası yaparken de düşmüş olabilir.

        Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan bu açıklama Türkiye'nin ya da Suriye'nin tezlerini tam olarak kesinleştirmez ya da ortadan kaldırmaz.

        Mesut Caşin (Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi)

        RUSYA'NIN ELİNDEKİ BİLGİLER ÖNEMLİ

        Sayın Başbakan, uçağın düşürüldüğünü ifade etti. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması doğrudan doğruya bulunan parçalar üzerinde füze ya da uçaksavar izine rastlanmadığı yolunda bir ifadedir. Kaldı ki başka bir parçada bu tür izlere rastlanabilir.

        Benzer bir açıklama da ABD'den yapıldı. Demek ki bilinmeyen bir durum değil ancak bu açıklamayı mevcut parçalar üzerinden değerlendirmekte fayda vardır diye düşünüyüorum.

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uçak düştükten sonraki yaptığı açıklamada, Rusya'nın elinde kazayla ilgili bilgiler olduğu ve bunu paylaşmaya hazır olduklarını söylemişti. Sayın cumhurbaşkanımız da tüm bilgilerin paylaşılmasından memnuniyet duyulacağını belirtmişti.

        BAŞBAKAN'IN KRİTİK ZİYARETİ

        Buradan baktığımızda Başbakanımız'ın ayın 18'inde Rusya'ya yapacağı ziyaret ve Sayın Putin'le doğrudan görüşecek olması önemli. Ayrıca Sayın Annan'ın İran'a gitmesi de önemli. Cenevre görüşmelerinden sonra Suriye'nin geleceği konusunda Moskova ön almak istiyor. Durum onu gösteriyor ki çatışmalar devam ederken diplomatik manevralar da bir süre daha yoğun biçimde yapılacak.

        Hasan Köni (Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi)

        RUSYA DÜŞÜRMÜŞTÜR

        Buradan uçağın kendi kendine düştüğü sonucuna varmamak gerekiyor. Bence uçağı Rusya düşürdü. Enkaz üzerinde vurulmaya dair iz olsa da Rusya'dan çekinildiği için bu açıklanmaz.

        Rusya ve ABD olayları uzaydan gözetleyebilecek kabiliyete sahipler. Dolayısıyla tüm bilgiler onların elindendir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ