Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 67. yıldönümü nedeniyle kentte anma töreni düzenlendi

        Dünyada ilk atom bombası saldırısının yapıldığı kent olan Hiroşima'da düzenlenen anma töreninde, dünyadaki tüm nükleer bombaların imha edilmesi çağrısında bulunuldu.

        Hiroşima kentinin tamamına yakınının yok olmasına, 140 bin kişinin ölmesine neden olan saldırının merkez üssü yakınındaki Barış Parkı'nda biraraya gelen 50 bin kişinin hazır bulunduğu anma törenine, 70 kadar ülkeden gelen temsilciler katıldı.

        Kentteki bir tapınaktaki çanın çalınmasının ardından yapılan saygı duruşuyla başlayan anma töreninde, parkın en önemli parçası olan Hiroşima Ebedi Alev anıtına çiçekler bırakıldı.

        Anma töreninde yaptığı konuşmada Japonya'nın küresel silahsızlanma girişimlerinde daha aktif yer alması gerektiğini söyleyen Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, dünya liderlerine, barış üzerinde düşünmek üzere Hiroşima kentine gelmeleri çağrısında bulundu.

        Fukuşima nükleer santralinde geçen yıl deprem ve tsunaminin neden olduğu kazaya da değinen Matsui, meydana gelen kazanın barışçı amaçlarla bile olsa nükleer teknolojinin tehlikelerini ortaya koyduğuna işaret etti.

        Matsui, ''Nükleer silahlardan kurtulma talebinin yakında Hiroşima'dan yayılacağına, dünyayı saracağına ve bizi gerçek dünya barışına götüreceğine yürekten inanıyorum'' diye konuştu.

        Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda da Hiroşima'dan alınan derslerin unutulmaması için Japonya'nın yaşadığı deneyimi gelecek kuşaklara aktarması gerektiğini söyledi.

        Anma töreninde Hiroşima'ya atom bombasını atan ABD, Tokyo Büyükelçisi John Roos tarafından temsil edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ