Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Esad rejimi çöküyor

        Geçtiğimiz hafta hafta Ürdün'e sığınarak Suriye Başbakanlığı görevinden istifa eden Riyad Hicab, ilk kez basına açıklamalarda bulundu. Hicab, "Ordudaki çatlaklara ilaveten, rejim moral ve ekonomik açılardan çökmenin eşğine gelmiş durumda" dedi.

        "ESAD SADECE YÜZDE 30'U KONTROL EDİYOR"

        Eski Başbakan, görevde bulunduğu dönemde katliamları durduramadığını belirterek "Bunu yapacak güce sahip değildim" dedi. Hicap, Esad yönetiminin ülkenin yüzde 30'unun kontrolünü elinde bulundurduğunu geri kalan kısımda herhangi bir güce sahip olmadığını ifade etti.

        Diğer yandan Esad ailesi ile ilgili iki iddia gündeme geldi.

        'ESAD RUS ÜSSÜNDE SAKLANIYOR'

        Özgür Suriye Ordusu Askeri Konsey Başkanı Tuğgeneral Mustafa eş-Şeyh, Beşar Esad'ın Tartus'taki Rus üssünde saklandığını iddia etti.

        Tuğgeneral Mustafa Eş-Şeyh, Esad'ın Şam'da 18 Temmuz'da muhalifler tarafından düzenlenen ve bazı Suriyeli bakanların da ölümüyle sonuçlanan saldırısı sonrası Rus savaş gemilerinin Akdeniz'de bulunan tek askeri üsleri Tartus'a gittiğini öne sürdü. Eş-Şeyh, söz konusu bölgeye bir saldırı olup olmayacağı konusundaki planlarının ise saklı olduğunu ima etti.

        Muhalif general, "Beşşar Esad'ın Tartus'taki Rus üssünde olduğunu biliyoruz. Şam'daki saldırının ardından, önce Lazkiye'ye daha sonra da Tartus'a geçti. Kendisine bir saldırı yapılmasından korkutuğu için orada bekliyor" dedi.

        'MAHİR ESAD YARALANDI'

        Suudi Arabistan'ın El-Vatan gazetesinde yayımlanan habere göre ise Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov geçen ay Şam'da Milli Güvenlik binasına yapılan saldırıda Beşar Esad'ın kardeşi ve Cumhuriyet Muhafızları 4. Tümen Komutanı olan Mahir Esaed'ın ayaklarını kaybettiğini ve yaşam savaşı verdiğini ileri sürdü.

        RUSYA'DAN YALANLAMA

        Rusya Dışişleri Bakanlığı ise El-Vatan'ın bu haberini yalanladı.

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Servisi'nden bir yetkilinin Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'un El-Vatan gazetesine hiçbir şekilde mülakat vermediği belirtildi. Açıklamada, bu tür haberlerin provokasyon ve dezenformasyon amaçlı olduğu vurgulandı.

        PANETTA: UÇUŞA YASAK BÖLGE GÜNDEMDE DEĞİL

        ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'dan ise muhaliflerin uçuşa yasak bölge taleplerine olumsuz yanıt geldi. Suriye'de "uçuşa yasak bölge oluşturulması" tartışmalarını değerlendiren Panetta, ABD'nin Suriye'de uçuş yasağı uygulamasını başlatabileceğini fakat bu "çok önemli politik karar"ın henüz verilmediğini açıkladı.

        ABD'nin olağanüstü durumlar için yaptığı hazırlıklar arasında Suriye'de uçuş yasağı uygulanmasının da olduğunu ve bu kararı uygulamanın çeşitli zorlukları bulunduğuna değinen Panetta, Suriyeli muhaliflerin Esad yönetiminin artan hava saldırılarından korunma taleplerine rağmen, belli yerlerin uçuşa yasak bölge olarak kabul edilmesinin gündemlerinde olmadığını bildirdi.

        ÖNCELİK KİMYASAL SİLAHLAR

        Savunma Bakanı, ABD'nin Suriye'deki önceliğinin, kimyasal ve biyolojik silahların kullanılmasını engellemek ve muhaliflere silahsız insani yardım sağlamak olduğunu yineledi.

        HABERTUK.COM VE AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ