Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD'den İsrail'e tatbikat çelmesi

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        ABD yönetimi, nükleer programı nedeniyle İran'a saldırmamasına yönelik uyarıları dinlemediği izlenimi veren İsrail'le yapılacak askeri tatbikatının kapsamını minimuma indirdi.

        ABD yönetimiyle, İsrail arasında İran'a yönelik olası bir saldırı konusunda yaşanan gerilim askeri ilişkilere de yasımaya başladı. Time Dergisi'nin haberine göre; ABD yönetimi, Amerikan ordusunun önümüzdeki ay İsrail ordusuyla yapacağı ve oldukça geniş kapsamlı olması planlanan tatbikatın minimuma seviyeye indirildi. Tatbikata kullanıcak mühimmat ve katılacak askerlerin oranı 3'te 2 oranında azaltıldı.

        İsrailli bir askeri yetkili "Amerikalılar bize basitçe "Size güvenmiyoruz" diyor" diye konuştu. Tatbikat 5000 yerine yaklaşık 1200 asker katılacak.

        İRAN'DAN YENİ TATBİKAT

        Diğer taraftan İran önümüzdeki hafta geniş kapsamlı bir hava savunma tatbikatı yapacağını açıkladı. İran Hava Kuvvetleri Komutanı Ferzad Esmaili'nin yaptığı açıklamaya göre tatbikata savaş uçakaları katılacak ve acil durum senaryolaraı test edilecek.

        İran, geçtiğimiz hafta kara ve deniz hedeflerine yönelik yeni bir güdümlü füzeyi test etmişti.

        NETANYAHU İRAN'A KIRMIZI ÇİZGİ İSTEDİ

        Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek için dünyanın bir kırmızı çizgisinin olması gerektiğini söyledi. Netanyahu, İran'a yönelik ekonomik yaptırımların nükleer silah edinmesini engellemeye yetmediğini ifade etti. Avrupa ülkeleri ve ABD'yi İran'a karşı yeterince çaba sarf etmemekle suçlayan İsrail Başbakanı, haftalık kabine toplantısı girişinde yaptığı açıklamada "İran kırmızı çizgiyi görmeyene kadar programını durdurmayacak. İran'ın nükleer silah sahibi olmasına müsaade edilmemeli.

        Netanyahu "Geçtiğimiz hafta 120 devlet Tahran'daki Bağlantısızlar Zirvesi'ne katıldı. İran liderinin İsrail karşıtı anti-semitist sözlerini duydular. Hiçbiri bu sözler karşısında salonu terk etmedi" diye konuştu. İsrail Başbakanı, geçtiğimiz hafta Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından açıklanan, İran'ın nükleer faaliyetlerini hızlandırdığına ilişkin raporuna da değinerek "Yaptırımlar bir yük getiriyor olabilir ancak nükleer programın ilerleyişini erteleyemiyorlar. İranlılar konuşarak zaman zaman kazanıyor ve nükleer programlarında ilerliyorlar. İran, dünyadan nükleer programını durdurmaya yönelik kararlı bir tutum görmüyor"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ