Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer ‘Türkiye ‘Stuxnet’e karşı hazırlanmalı’

        Olcay AYDİLEK / GAZETE HABERTÜRK

        İran’ın nükleer tesislerini vuran Stuxnet bilgisayar virüsünü çözümleyen Alman siber güvenlik kuruluşu Langner’in başkanı Ralph Langner, Türkiye’nin gelecekte benzer saldırılara karşı savunma amacıyla kritik bilgisayar sistemlerini koruma altına alması uyarısında bulundu

        İRAN’ın nükleer tesislerindeki bilgisayar sistemlerini 2010 yılında vuran gizemli “Stuxnet” virüsünü çözümleyerek büyük üne kavuşan Alman siber güvenlik kuruluşu Langner’in başkanı Ralph Langner, gelecek hafta İstanbul’da düzenlenecek Bilişim Zirvesi’nde katılacağı siber güvenlik konulu toplantı öncesinde HABERTÜRK’e önemli açıklamalar yaptı. Langner, Stuxnet’in siber silahların ne kadar güçlü olabileceğini etkili biçimde göstererek Pandora’nın kutusunu açtığını vurgularken, “Haydut devletlerin, teröristlerin, suç örgütlerinin böyle ykıcı bir potansiyelden yararlanmayacaklarını düşünmek çocukça olur. Özellikle de başlangıç maliyetlerin düşük olması ve siber alanda suçlunun kimliğinin kolayca belirlenememesinden dolayı” diye konuştu. Türkiye’ye de kritik bir öneride bulunan Langner, “Siber savaşla mücadele stratejisinin anahtarı, korunmanın mümkün olduğunun ve sadece korunmasız sistemlere saldırılacağının anlaşılması. Bu nedenle ilk önerim, siber saldırı yeteneğini geliştirmek yerine, bir ülkenin askeri ve kritik altyapı alanlarında kendi siber sistemlerini korumasıdır” dedi.

        MALİYETİ 10 MİLYON $

        Langner, Stuxnet benzeri bir siber saldırının doğrudan geliştirme maliyetinin 10 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Langner’e göre, eğer saldırgan düşman ülkede sadece bir elektrik şebekesi ya da kimya tesisini vurmak istiyorsa maliyet çok daha ucuz oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ