Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Türkiye sınırına Rus füzeleri

        DIŞ HABERLER SERVİSİ / Kasım CİNDEMİR

        Türkiye ve Irak arasındaki ilişkiler gerilmeye devam ediyor. Iraklı yetkililerin yaptıkları açıklamalar, Başbakan Nuri el Maliki’nin geçtiğimiz hafta Rusya’ya yaptığı ziyarette siparişini verdiği hava savunma sistemlerinin de Türkiye’ye karşı alındığını gösteriyor. Rusya’nın Irak’a ne zaman teslim edeceği henüz açıklanmayan radar, uçaksavar ve füze sistemlerinin Irak’ın kuzeyindeki Kürt Bölgesi’ne konuşlandırılacağı konuşuluyor.

        İddia önceki gün Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Hakim el Zamili tarafından da doğrulandı. Zamili, silah anlaşmasının, uçaksavar füzeleri ve radar sistemleri içerdiğini belirterek “Bu silahlar Türk savaş uçaklarının hava sahası ihlallerine karşı Irak’ın Kürt Bölgesi’ne konuşlandırılacak” dedi.

        İHLALLERİ ENGELLEYECEK

        Zamili, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin onayıyla füzeler ve radarların sınıra yerleştirileceğini belirterek Türkiye ve İran hava ihlallerinin bu şekilde engelleneceğini söyledi. Iraklı vekil, Rus askeri uzmanların Irak ordusundaki subaylara hava savunma sistemlerinin kullanımı konusunda eğitim vereceğini de sözlerine ekledi. Bağdat yönetimi geçtiğimiz günlerde de Türkiye’den Dohuk’taki askeri üssü boşaltmasını istemişti.

        BARZANİ’NİN CEVABI BİLİNMİYOR

        Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesinin lideri Mesud Barzani’nin Bağdat’ın bu planlarına nasıl baktığıysa henüz bilinmiyor. Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile Barzani arasındaki ilişkilerin son dönemde oldukça gergin olduğu biliniyor. Irak, Rusya’dan satın aldığı hava savunma sistemlerini hava sahası ihlallerini önlemek için Türkiye sınırına konuşlandıracağını açıkladı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ