Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Gazze krizi Erdoğan ve Obama'yı karşı karşıya getirdi

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında söz düellosuna neden oldu.

        Başkan seçildikten sonra ilk yurt dışı gezsini Güneydoğu Asya'ya yapan Obama, gezisinin Tayland ayağında yaptığı açıklamlarla İsrail'e tam destek verdi.

        ERDOĞAN'A DEDİM Kİ...

        "İsrail'in kendini savunmasını konusunda desteğimiz tam" diyen ABD Başkanı isim vererek Başbakan Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi eleştirdi. Obama şöyle konuştu:

        "Mursi ve Erdoğan’a Filistin davasını savunanların Gazze’deki durumun daha da ciddileşmesi halinde iki devletli çözüme gidecek bir barış yoluna girilmesi ihtimalinin çok ileri bir geleceğe erteleneceğini görmesi gerektiğini söyledim”

        Gazze krizinin Ortadoğu'da barışı zora soktuğunu belirten Obama ayrıca "şiddetin daha da tırmaması için Hamas'ın roket saldırılarını durdurması konusunda bölgedeki ortaklarımızla çalışmalarımız sürüyor" dedi.

        ERDOĞAN'DAN CEVAP

        Obama'nın sözlerine Başbakan Erdoğan bugün cevap verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hilton Otel’de gerçekleştirilen 8. Avrasya İslam Şurası’nın açılışında konuşan Erdoğan, "Görüştüğümüz liderlerin yaklaşımı çok enteresan. ’İsrail savunma hakkını kullanıyor’ diyor. Bu nasıl adalettir? Bu nasıl adil bir yaklaşımdır? Bunu bu şekilde ifade edebilmek mümkün mü?" diye konuştu.

        İSRAİL BİR TERÖR DEVLETİDİR

        İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstermeyi sürdüren Erdoğan, "Artık buna çatışma demiyorum bu savaş. Saldırılar dördüncü gününde. Bu sabah itibarıyla Gazze’deki son durum sayı ölü sayısı 94 oldu. 700’den fazla yaralı var. Egemen güçler Batılı güçler nerede? Hiçbirisi ’ne yapıyorsun dediği yok’ ki İsrail olduğu için. Müslümanları terörle yan yana ananlar Gazze’de masum çocukların katledilmesi karşısında gözlerini yumuyor. İsrail bir terör devletidir." diye konuştu.

        BM'NİN YAPISI DEĞİŞSİN

        Birleşmiş Milletler’in yapısını bir kez daha eleştiren Başbakan Erdoğan, "BM’ye ne kadar güveniyorsun denildiğinde, ’güvenmiyorum’. Çünkü savaş şartlarının oluşturduğu yapının tezahürüdür. 3 kıtadan sadece malum inanç gruplarının temsil edildiği bir yapı var. Bizim lehimize çıkan bir sonuç var mı? Yok. BM’de halkı Müslüman olan bir ülke bile yok. BM Genel Kurulu kalkıp 5 ülke liderinin dudakları arasında. Biz diyoruz ki, burada daimi ve geçici üye ayırımı olmasın ve her kıtanın her dinin her milletin temsilcisi her yıl dönem başkanları değişsin, müzakere edilsin bu olmadığı sürece bakıyorsunuz Suriye’de insanlar katlediliyor. Peki BM ne yapıyor? Sadece seyrediyor, nasihat ediyor. Netice yok. Bu kurum niye kuruldu? Dünya huzuruna katkı için bunu sağlayamıyorsa neden var?" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ