Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Özel temsilci Brahimi, Amerikan ve Rus yetkililerle görüştü

        BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el Brahimi, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ve Rusya Dışişleri bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov Cenevre'de bir araya geldi.

        Brahimi, önce Burns ve Bogdanov ile BM merkezinde ayrı ayrı görüştü, daha sonra üçlü bir toplantı yapıldı. Görüşmeler basına kapalı gerçekleştirilirken, herhangi bir açıklama yapılmadı. Brahimi'nin, Beşar Esad'ın görevi bırakması çağrısı yapmasının ardından yapılan bugünkü görüşmeeler Esad rejimin akıbeti açısından da önem taşıyor.

        RUSYA: CENEVRE MUTABAKATININ ALTERNATİFİ YOK

        Öte yandan üçlü topklantı öncesinde konuşan Mihail Bogdanov, Suriye krizinin çözümünde 30 Haziran'da imzalanan Cenevre Mutabakatı'nın alternatifi olmadığını söyledi. Russia Today'e açıklamada bulunan Bogdanov, "Suriye sorununun tüm boyutlarını müzakereye hazırız. Cenevre Mutabakatı çerçevesinde sorunun çözümünde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına herhangi bir zarar verilmemeli. Suriye halkının kendi yöneticilerini seçme haklarına da saygı duymalıyız." dedi.

        Suriye krizinin çözümü için 30 Haziran'da Cenevre'de imzalanan anlaşmanın alternatifi olmadığına değinen Bogdanov, "Siyasi çözüm için bu mutabakat temel" hatırlatmasında bulundu.Rusya'nın bölgede özel bir çıkar peşinde koşmadığına değinen Bogdanov, "Bizim Suriye'de jeopolitik, askeri ya da ekonomik herhangi bir hedefimiz yok. Biz uluslar arası hukukun prensiplerinin güçlendirilmesini istiyoruz. Yabancı ülkelerin, başka ülkelerin içişlerine müdahalede bulunmasını istemiyoruz. Bu yerel halkın tercihlerini ve egemenlik haklarını tehdit ediyor." şeklinde konuştu.Rusya, ABD ve BM Özel temsilcisinin katıldığı üçlü zirvenin ilki 9 Aralık 2012'de Cenevre'de gerçekleşmişti. Basına yansıyan bilgilere göre taraflar krizin çözümünde 2014 sonuna kadar muhalefetin de yer aldığı yeni bir geçiş hükümetinin kurulmasında mutabık kaldı. Buna göre yetkileri azaltılan Suriye lideri Beşşar Esed yeni dönemde Cumhurbaşkanı adayı olmayacak. Suriye muhalefeti ise Esed'in geçiş döneminde iktidarda kalmasına şiddetle karşı çıkıyor.Bogdanov, önceki gün de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Moskova'da bir araya gelmişti. Görüşmede iki diplomat Ortadoğu sorunlarının çözümünde sürekli diyalog halinde olunması ve Suriye krizinin çözümünde de Cenevre Mutabakatı'nın temel alınmasında fikir birliğine varmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ