Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Cezayir'de rehine skandalı!

        Cezayir ordusunun, doğalgaz tesisindeki rehineleri kurtarma operasyonunda 34 rehine ile 15 militanın öldüğü öne sürüldü. İlk bilgilere göre, rehineler arasında Türk yok.

        Mağrip'teki El Kaide örgütünden ayrılan ''Kanla İmza Atanlar Tugayı''na yakın internet sitelerinin yayımladığı habere göre, öğle saatlerinde Cezayir ordusu ülkenin güneydoğusundaki petrol bölgesi İlizi kenti Ayn Emnas bölgesinde bulunan doğalgaz tesisindeki rehineleri kurtarmak için operasyon düzenledi.

        Bağımsız Novakşot Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Cezayir ordusunun bombardımanına militanların karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada 15 militanla birlikte 34 rehine hayatını kaybetti.

        Operasyonda silahlı grubun lideri Ebu Berra'nın da öldürüldüğü iddia ediliyor.

        Cezayir hükümeti ya da askeri makamlardan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

        Yıldız: İlk bilgilere göre rehineler arasında Türk yok

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise ilk aldığı bilgilere göre, Cezayir'deki rehine kurtarma operasyonunda hayatını kaybedenler arasında Türk vatandaşının olmadığını bildirdi.

        Rekabet Kurumu tarafından ''Perşembe Konferansları'' çerçevesinde düzenlenen ''Enerji Diplomasisi ve Bağımlılığı'' konulu konferansa katılan Yıldız, konferansın öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Cezayir'deki rehine kurtarma operasyonuna ilişkin bir soru üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

        ''Cezayir Büyükelçiliğimizle görüşmemde, herhangi bir Türk vatandaşının şu ana kadar gelen bilgiler dahilinde rehineler arasında olmadığını, ancak bir kısım rehin alınmadan önce bazı kişilerin kaçtığını, o kaçan kişilerin arasında bir Türk'ün olduğundan bahsettiler ama bunlar teyide muhtaç bilgiler. Şu anda herhangi bir Türk vatandaşının orada zarar gördüğüne dair elimizde bir bilgi yok.

        Ben, bu sıkıntının büyümeden bir an önce temkinli bir şekilde yoluna gireceği kanaatimi belirtiyorum. Bizim LNG alımımızla ilgili yol haritamızda herhangi bir değişiklilik bulunmamaktadır.''

        4 rehine kurtarıldı

        Bu arada, Cezayir haber ajansı adını vermediği resmi bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Cezayir ordusunun rehine kurtarma operasyonunda 2 İngiliz, 1 Fransız ve 1 Kenya vatandaşının kurtarıldığı bildirdi.

        Böylece, Cezayir ordusunun Ayn Emnas'taki doğalgaz tesislerine saldıranlara yönelik operasyon gerçekleştirdiğine dair ilk resmi açıklama haber ajansından yapılmış oldu.

        Beyaz Saray kınadı

        Beyaz Saray, Cezayir'in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesindeki doğalgaz tesisine düzenlenen saldırıyı kınadı.

        Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, olayı yakından izlediklerini söyledi.

        Konuyla ilgili Obama yönetiminin Cezayir hükümetine yardım önerip önermediği veya tesisteki Amerikalıların durumuyla ilgili herhangi bir bilgi vermeyen Carney, ancak Cezayir hükümeti, diğer uluslararası partnerler ve BP'nin Londra'daki güvenlik ofisiyle bağlantı içinde olduklarını vurguladı.

        Carney, ''Şu aşamada elimizdeki en fazla bilgi, Amerikan vatandaşlarının da rehineler arasında olduğu. Şu anda sizinle paylaşabileceğimiz daha fazla ayrıntı yok'' dedi.

        Hayati kayıplara dair haberlerden kesinlikle kaygı duyduklarını belirten Carney, Cezayir hükümetinden bu konuda daha açık bilgiler edinmeye çalıştıklarını bildirdi.

        Carney, ''BP çalışanı ve tesisine yönelik terörist saldırıyı en şiddetli ifadelerle kınıyoruz'' diye konuştu.

        Libya'dan gelen teröristler yaptı

        Cezayir İçişleri Bakanı Daho Veled Kabiliye, doğalgaz tesisine yapılan saldırının Libya'dan gelen teröristlerce gerçekleştirildiğini söyledi.

        Cezayir Büyükelçiliği'nden açıklama

        Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, saldırıda bulunulan doğalgaz tesisinde çalışan 3 Türk'ün, rehine operasyonu sırasında bölgeden çıkmayı başardıkları, durumlarının iyi olduğu belirtildi.

        Cezayir Büyükelçiliğinde 3. Katibi Bilal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayn Emnas kentindeki doğalgaz tesislerinde çalışan 3 Türk ile telefonda görüştüklerini durumlarının iyi olduğunu söyledi.

        Yılmaz, ''Vatandaşlarımız rehineler arasında değildi ancak tesiste çalışıyorlardı. Rehine kurtarma operasyonları sırasında bölgeden çıkmayı başardılar. Sağlık kontrolleri yapıldı. Durumları oldukça iyi. Cezayir güvenlik güçlerinin denetiminde güvenli bir bölgedeler'' diye konuştu.

        Cezayir'deki doğalgaz tesislerine saldırı
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ