Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsveç sokakları Pamuk için süslendi!

        Orhan Pamuk için Nobel ödülünü alacağı İsveç'te büyük hazırlık var. Metro istasyonları, "Merhaba Sayın Pamuk" yazılı afişlerle süslendi, Pamuk'lu reklam kampanyaları başlatıldı

        Orhan Pamuk, "Babamın Bavulu" başlığı altında hazırladığı Nobel konuşmasını yapmaya hazırlanırken Stockholm sokakları da Nobel'li yazarı karşılamaya hazırlanıyor. Stockholm metro istasyonları, üzerlerinde "Merhaba Sayın Pamuk" yazan afişlerle süslendi. İsveç'te Orhan Pamuk'un adını taşıyan iki internet sitesi de hizmete girdi.

        Nobel Edebiyat Ödülü'nün açıklanmasından önce de İsveç'in en çok okunan yazarlarından biri olan yazarın kitapları, ödülün açıklanmasından sonra "yok satıyor." Pamuk'un kitaplarını yayımlayan İsveç Norstedts Yayınevi, satış patlaması yaşadı. İsveç'teki kitapları kısa zamanda tüketilen Pamuk'un "Kar" isimli romanı CD formatına da aktarıldı.

        Başlık: Babamın Bavulu

        Yazarın İsveç'te kitaplarını basan Norstedts Yayınevi, "Bugün Orhan Pamuk okuyun" sloganıyla bir reklam kampanyası başlattı. Stockholm'ün merkezindeki Hedengrens'te Orhan Pamuk'un kitaplarının Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca çevirilerinin yanı sıra Türkçe orijinalleri satılıyor.

        Pamuk'un yarın yapacağı konuşma, yazarın Milliyet'in Washington Temsilcisi Yasemin Çongar'a verdiği söyleşide de açıkladığı gibi, babasından esinlenerek yazdığı bir metinden oluşacak. Pamuk, "Babamın Bavulu" adı verilen konuşmasında edebiyat hakkındaki görüşlerini dile getirecek. Pamuk, Çongar'a, babasının ölmeden önce kendisine hiç yayımlanmamış şiirler, öyküler, çeviriler ve yazılar dolu bir bavul emanet ettiğini, Nobel konuşmasında bu bavuldan da söz edeceğini açıklamıştı.

        'Nobel uçağında' kimler olacak?

        Türkiye'de Orhan Pamuk'un kitaplarını yayımlayan İletişim Yayınevi, 10 Aralık'ta Stockholm Grand Hotel'de düzenlenecek olan Nobel Ödül Töreni'ne 60 kişiyi davet etti. Bu davete ilişkin seyahati düzenleyen Fest Travel yetkilileri, 60 kişiden 6'sını törene kendilerinin ulaştıracağını, kendi olanaklarıyla törene katılacak davetlilerin sayısını bilmediklerini açıkladı. Törene katılacak olan kişiler gecelik fiyatı 135 euro ile 500 euro arasında değişen otellerde kalacaklar. Bugün THY ile Stockholm'e gidecek isimler arasında Hasan Cemal, Can Dündar, Derya Sazak, Filiz Aygündüz, Doğan Hızlan, Altan Öymen, Ferhat Boratav, İsmet Berkan, Cem Erciyes, Cengiz Çandar, Fehmi Koru, Ali Bayramoğlu, Şahin Alpay, Oray Eğin, Cüneyt Özdemir, Soner Yalçın, Kürşat Oğuz ve Kürşat Bumin de yer alıyor.

        Kızı Rüya'yla gitti

        Yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü almak üzere kızı Rüya'yla birlikte Frankfurt'tan aktarmalı olarak İsveç'e gitti. Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Pamuk, "Perşembe günü Nobel konuşmamı yapacağım, pazar günü de ödülü alacağım. Heyecanlanmamak imkânsız. Hepimiz için tatlı, güzel bir şey. Nobel Ödülü'nü aldıktan sonra İstanbul'a döneceğim. Aslında ruh halim, İstanbul'dan İsveç'e gidip Nobel ödülünü Türkiye'ye getirmek. Bunu hissediyorum, bunun zevkini ve keyfini yaşıyorum. Çok teşekkür ederim" dedi.

        SİNAN TOROS-MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ