Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Erdoğan'ın konuşması dünyayı salladı

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başbakan Erdoğan'ın, "siyonizmi" insanlık suçu olarak nitelemesine tepki gösterdi.

        Başbakan Erdoğan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 5. Medeniyetler İttifakı Forumu'nda yaptığı konuşmada, 'Tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi islamafobiyanın da bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır' şeklinde konuşmuştu.

        Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Başbakan Erdoğan'ın "siyonizm ve faşizmi kıyaslayan beyanatını kınadığı" belirtildi.

        Netanyahu açıklamada, "Bu tür karanlık ve iftira niteliğindeki yorumların geçmişte kalan şeyler olduğunu düşünüyordum" ifadelerini kullandı.

        Erdoğan'ın söz konusu ifadelerine Amerika'daki Yahudi kuruluşu Ayrımcılık ve İnkarla Mücadele Birliği, Avrupa Hahamlar Birliği de tepki gösterdi. Hahamlar Birliği Başkanı Pinchas Goldschmidt, "Erdoğan'ın Yahudi halkına ve merkezinde barış olan bir harekete cahilce ve nefret dolu saldırı yaparak Mahmud Ahmedinejad'ın ve eski Sovyet liderlerinin seviyesine düştüğünü" öne sürdü.

        Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor da Erdoğan'ın siyonizmi insanlığa karşı suç kategorisinde değerlendirmesinin saldırganca ve yanlış olduğunu öne sürerek bunu reddetiklerini söyledi.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyonizmle ilgili sözlerinin "incitici ve ayrımcı" olduğunu öne sürdü.

        Ban adına açıklama yapan bir sözcü, "Genel sekreter bu şekilde incitici ve ayrımcı sözlerine 'sorumlu liderlik' temasıyla yapılan bir toplantıda sarf edilmesinin talihsizlik olduğuna inanıyor." dedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ