Habertürk
    Takipte Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Beyaz Saray, Suriye'de Esad rejiminin sarin sinir gazı dahil kimyasal silah kullandığını teyit etti. | Dış Haberler

        Beyaz Saray, Suriye'de Esad rejiminin sarin sinir gazı dahil kimyasal silah kullandığını teyit etti.

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

        ABD'nin Suriye'deki potansiyel kimyasal silah kullanımını yakından izlediğini belirten Rhodes, Suriye hükümetinin Birleşmiş Milletler'in (BM) konuyla ilgili inceleme gerçekleştirmeye yönelik girişimlerini engellemesinin kapsamlı bir araştırma yapılmasını engellediğini kaydetti.

        Rhodes, Esad rejiminin Suriye'deki kimyasal silah kullanımına dair gerçeğin ortaya çıkartılmasına yardım etmek için tek yanlı incelemeler yapabilmesi amacıyla BM'nin derhal serbest girişini sağlayarak, kendisinin inceleme önerisinin oyalama taktiği olmadığını kanıtlayabileceğini belirtti.

        Rhodes, ABD'nin müttefikleri ve partnerlerinin yanı sıra Suriye muhalefeti dahil, Suriye içindeki bireylerle, orada ne olduğuna dair gerçekleri ortaya çıkarabilmek için, kimyasal silah kullanıldığına dair raporlarla ilgili bilgilerin değerlendirilmesi, paylaşımı ve bilgi sağlanması noktasında yakından çalıştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

        "İstihbarat camiamız Esad rejiminin geçen yıl muhaliflere karşı birçok kereler küçük ölçekli sarin sinir gazı dahil kimyasal silahlar kullandığı değerlendirmesinde bulundu. İstihbarat camiamızın, çok yönlü, bağımsız bilgi akışı göz önüne alındığında bu değerlendirmeye yönelik yüksek güveni var. İstihbarat camiası, bugüne kadar Suriye'de tespit edilen kimyasal silah saldırılarından 100-150 kişinin öldüğunü tahmin ediyor. Ancak zayiat bilgileri büyük ihtimalle eksik. Bu ölümcül saldırılar, Suriye'de felaket boyundaki can kayıplarının küçük bir bölümünü oluştusa da kimyasal silahların kullanımı uluslararası normları ihlal etmekte ve on yıllardır uluslararası toplumda var olan net kırmızı çizgileri aşmaktadır."

        Obama'dan Suriyeli muhaliflere silah gönderilmesine onay

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye muhalefetine, doğrudan "askeri yardım" da dahil olmak üzere daha fazla yardım sağlama kararı aldığını söyledi.

        Rhodes. ABD'nin Esed rejiminin kimyasal silah kullandığını teyit etmesiyle ilgili verdiği brifingde, Suriye'de hem sivil hem de askeri muhalefete yönelik yardımlarını, kapsam ve ölçek bakımından artırdıklarını belirtti.

        Sivil ve askeri muhalefetin etkinliği ve uyumunu güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Rhodes, "Dolayısıyla, iki yönlü bir şekilde ilerliyoruz. Birincisi, siyasi ve askeri muhalefetin etkinliğini güçlendirmeye ve onları bi raraya getirmeye odaklanma çabası ve ikincisi, siyasi bir çözüm gayretlerinin devam ettirilmesi" dedi.

        Rhodes ayrıca, ilave yardımlarının, muhalefetin uyumunun güçlendirilmesinin yanı sıra, Yüksek Askeri Konsey'in (YAK) sahadaki etkinliğini ve sivilleri öldürmede hiçbir sınır tanımayan baskıcı bir rejime karşı kendilerini savunma çabalarını kuvvetlendirmeyi amaçladığını dile getirdi.

        "Yardımlarımız, kapsam ve ölçek bakımından önceye göre farklılık gösterecek"

        "Sözünü ettiğiniz ilave yardımlar, muhaliflerin silahlandırılmasını öngörüyor mu" yönündeki soru üzerine Rhodes, "Başkan Obama, muhalefete daha fazla yardım sağlama yönünde karar aldı. Bu, YAK'a doğrudan yardımı da kapsayacak, askeri yardımı da içerecek" ifadesini kullandı.

        Yardımın türüne, bunun silah yardımını da kapsayıp kapsamadığına yönelik detay vermeyen Rhodes, "Şunu söylemem yeterli, YAK'a yönelik yardımlarımız hem kapsam hem de ölçek bakımından, önceden sağladığımız yardımlara göre önemli ölçüde farklılık gösterecek" diye konuştu.

        "Yardımın türleri bakımından, YAK dahil Suriye muhalefetinin ihtiyaçlarına karşılık vermeyi hedefliyoruz. Onların taleplerini duyduk ve hedefimiz, bu taleplere karşılık vermek ve sahada YAK için doğrudan askeri maksatlı yardımları sağlamak" yorumunda bulunan Rhodes, şöyle devam etti:

        "Dolayısıyla Başkan Obama, kısmen, kimyasal silah kullanıldığı değerlendirmesi nedeniyle YAK'a ilave destek türleri sağlamaya karar verdi. Bunun envanterini yapamam ancak YAK'ın sahadaki etkinliğini güçlendirmeyi hedefleyecek. Bunu, bölgedeki diğer ülkelerle istişare ve işbirliği halinde yapacağız."

        Rhodes, Suriye muhalefetinin en iyi nasıl desteklenebileceği noktasında Türkiye, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa gibi müttefik ve bölge ülkeleriyle istişare içinde olduklarını ve birlikte çalıştıklarını söyledi.

        "Uçuşa yasak bölge konusunda henüz bir karar yok"

        Bir soru üzerine, uçuşa yasak bölge oluşturulması gibi olası bir askeri operasyon düzenlenmesi konusunda bir karar almadıklarını dile getiren Rhodes, şunları kaydetti:

        "Sahadaki durumu etkileme bağlamında yapabileceğimiz en iyi şeyin muhalefeti güçlendirmek olduğuna inanıyoruz. Çok farklı durumlar için olasılık planlarımız olmasına rağmen, bir uçuşa yasak bölgenin, ABD ve uluslararası toplum için büyük ve açık uçlu maliyetler getireceğine, örneğin Suriye'de bu tür bir çabaya girişmenin Libya'da olduğundan çok daha karmaşık olacağına inanıyoruz. Dahası, rejim güçleri ve rejimle bağlantılı güçler ile muhalif güçler ve sivil nüfusun birbirine karıştığı sahada, durumu ciddi biçimde geliştireceğinin açık bir garantisi de yok. Bu yine de sahada Amerikan askerlerinin konuşlandırılmasının dışında, diğer hiçbir seçeneği dışladığımız anlamına gelmiyor."

        Rhodes, bir başka soru üzerine, "Rusya ve uluslararası camianın tüm üyelerinin, kimyasal silahların kullanımından kaygı duyması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ