Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Mısırda son durum!

        Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ülkenin ikinci bir devrime sahne olmayacağını vurgulayarak, muhalefetin erken seçim önerisini reddetti.

        İngiliz Guardian gazetesine demeç veren Mursi, anayasadan düzenden sapılmasına kesinlikle müsamaha göstermeyeceğini, istifasının kendisinden sonra geleceklerin meşruluğunu yok edeceğini ve ülkeyi büyük bir kaosa sürükleyeceğini söyledi.

        Mursi, "Diyelim ki Anayasa'ya göre seçimle iş başına gelmiş cumhurbaşkanını değiştirdik. Bir sonraki cumhurbaşkanına da karşı çıkanlar olacak. Bir hafta ya da bir ay geçmeden yeni devlet başkanının da istifasını isteyecekler. İnsanlar, görüşlerini açıklayabilir, gösteri düzenleyebilir. Ancak anayasal meşruiyet, tartışma konusu yapılamaz. Şu aşamada en önemli şey, anayasanın uygulanmasıdır" dedi.

        Özel medya kanallarının muhaliflerin gücünü abarttığına işaret eden Mursi, şiddet olaylarından hala eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e bağlı olan yetkilileri sorumlu tuttu. Medyanın ufak tefek olayları büyüterek sanki tüm Mısır şiddet olaylarına sahne oluyormuş gibi yansıttığını belirten Mursi, olayların "derin devlet ve eski rejimden geriye kalanlar tarafından koordine edildiğini" söyledi. Mübarek'e bağlı bazı kişilerin, Müslüman Kardeşler'deki yandaşlarına saldırmaları için parayla adam tutuklarını ifade eden Mursi, "Yolsuzluktan elde ettikleri paraları var. Ve bu parayı şimdiki rejimi yıkmak ve eski rejimi yeniden iktidara getirmek için kullanıyorlar. Parayı, saldırı düzenlemeleri için eşkıyalara dağıtıyorlar" diye konuştu. Bazı ülkelerin bu süreçte önemli rol oynadığına dikkati çeken Mursi, bu ülkelerin hangileri olduğunu ise açıklamadı. "Her devrimin düşmanı vardır. Bazı çevreler de Mısır halkının demokrasi sürecini engellemeye çalışıyor. Bu kesinlikle kabul edilemez" diyen Mursi, kendisine önemli yetkiler tanıyan anayasa değişikliğinden pişmanlık duyduğunu da ilk kez dile getirdi.

        Mursi, muhaliflerin diktatörlük işareti olarak eleştirdiği değişikliği kısa bir süre sonra iptal etmişti. Mursi, parlamentonun halihazırda boş olan alt kanadına milletvekili seçimi tamamlandığında anayasal değişiklikleri ilk oturumda bizzat sunacağının sözünü verdi. Mısır'da müttefikleriyle laiklik yanlısı muhalifler arasında çıkan çatışmalarda en az 12 kişinin yaşamını yitirmesi, yüzlerce kişinin de yaralanmasının ardından Başbakan Hişam Kandil, İçişleri bakanı Muhammed İbrahim, Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el-Sisi ve diğer üst düzey yetkililerle toplantı üstüne toplantı yapan Mursi, göstericilerin önünde toplandığı El-İttihadiye Sarayı'nı terk ederek Mısır'ın son kralı Faruk'un doğduğu Kubbe Sarayı'na geçmişti.

        GÖSTERİCİLER İHVAN GENEL MERKEZ BİNASINA GİRDİ

        Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi karşıtı göstericilerin, başkent Kahire'nin Mukattam bölgesinde bulunan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Merkez binasına girdiği bildirildi.

        Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi karşıtı göstericilerin, başkent Kahire'nin Mukattam bölgesinde bulunan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Merkez binasına girdiği bildirildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ