Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Mısır'a flaş Amerika yorumu

        Mısır'da ordunun yönetime el koyması ABD medyasında da "flaş" haber olarak îlk sırada yer alırken, ülke medyası genel olarak ordunun eylemini "darbe" olarak tanımladı.

        New York Times

        New York Times'ın editör köşesinde Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin hatalarına rağmen Mısır'ın ilk seçilmiş lideri olduğu vurgulanarak, "Mursi'nin ordu tarafından iktidardan indirilmesi tartışmasız olarak darbedir. Eğer Mısırlılar, diktatör Hüsnü Mübarek'i iktidardan düşüren 2011 devriminin, demokrasinin reddedilmesine götürecek şekilde sona ermesine izin verirlerse bu trajik olur" ifadeleri kullanıldı.

        Mısır'da yeniden oluşacak siyasi düzende Mursi, Müslüman Kardeşler ya da genel anlamda İslami siyasetin yer alması gerektiği belirtilen yorumda, aksi takdirde Mısır demokrasisinden bahsetmenin tartışmalı hale geleceği kaydedildi. Mısır Ordusu'nun daha önce Mübarek'in arkasında durduğu, daha sonra ise protestocuların "koruyucusu" olduğu vurgulanan yazıda, askerin bundan sonra nasıl bir tutum alacağının belirsiz olduğu vurgulanarak, "Ancak askeri yönetimin uzaması, Mısır'ın geleceği için iyiye işaret olmayacaktır" ifadeleri kullanıldı.

        CNN Amerika

        Gün boyu yayın yapan CNN Amerika'da, ekran ikiye bölünerek Mursi karşıtları ve yanlılarının gösterileri verildi, uzmanlarla canlı bağlantı yapıldı. CNN'in internet sayfasının da ilk haberi Mısır oldu. Haberde, ordunun ülkenin ilk demokratik yollardan seçilmiş Cumhurbaşkanını devirdiği belirtilerek, hala ülkenin meşru lideri olduğu yönünde ısrar etse de Mursi'nin ev hapsine alındığı kaydedildi. Haberin yanında 12 video ve 64 fotoğraf içeren foto galerisi de yayınlandı.

        Washington Post

        Mısır'daki gelişmeler Washington Post'un da ilk ve en fazla okunan haberi oldu. Haberde Mısır'ın ilk demokratik yollardan seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Mursi'nin askeri liderler tarafından iktidarından edildiği aktarıldı. Gazetenin internet sitesinin ana sayfasının manşetinde, Mısır'daki gelişmelerden oluşan fotoğraf galerisi sunuldu. Gazetedeki haberde, siyasi analistlerin, Mısır'da ordunun müdahalesinin birçok liberal ve laik Mısırlı tarafından ne kadar olumlu karşılansa da, ülkenin demokratik geleceği açısından iyiye işaret olmadığı şeklinde uyarılarda bulunduğu belirtildi. Haberde, "Analistler, Mısır yeni seçimlere doğru hızlı biçimde yol alsa da, gelecekteki sivil liderler, ordunun her an müdahale edebileceği bilinciyle ülkeyi yönetecekler" ifadesi kullanıldı.

        Habere göre, analistler ayrıca, ordunun seçilmiş bir cumhurbaşkanını iktidardan indirmesinin, 1990'lı yıllarda Cezayir'dekine benzer bir İslami ayaklanmayı provoke edebileceği yönünde uyardılar. Gazetedeki bir başka yazıda da, "İslamcıların haklarından mahrum edilmesinin, Mısır ve bölgede radikalleşmeye neden olabileceği" yorumu yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ