Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mısır Başbakanı istifa etti

        Mısır Başbakanı Hişam Kandil, ordunun yönetimi el koymasının ardından görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye istifasını sunacağını bildirdi.

        Mısır Başbakanı Hişam Kandil, ordunun yönetimi el koymasının ardından görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye istifasını sunacağını bildirdi.

        Kandil, Mursi'nin ordu tarafından görevinden uzaklaştırılmasını "açık bir darbe" olarak nitelendirerek, istifa mektubunda şu ifadelere yer verdi:

        "İstifa mektubumu Silahlı Kuvvetler'in çarşamba akşamı yaptığı açıklamanın ardından hazırlamıştım. Belli bir süre işleri yürütmeye çalıştım. Ancak akan kanın ardından bu görevime devam etmem imkansızlaştı. İstifa mektubumu, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye sunmaya karar verdim. Askeri darbe sonrası ortaya çıkan görünüm, gündüzü olmayan geceyi andırıyor. Böyle bir atmosferde herhangi bir hükümetin çalışmalarını sürdürmesi neredeyse imkanızdır."

        Başbakan Hişam Kandil, darbeden bir gün sonra 1 yıl hapse mahkum edilmiş, hakkında yakalama emri çıkarılmıştı.

        Eğitim Bakanı Ganim de istifa etti

        Bu arada Mısır Eğitim Bakanı İbrahim Ganim de sabah namazı kılan halkın üzerine ateş açılmasını protesto ederek görevinden ayrıldı.

        İstifayla ilgili AA muhabirine bilgi veren Bakanlık Sözcüsü Muhammed Seruci, Ganim'in ''Bu şartlar altında çalışamayacağı ve istifasında kararlı olduğunu'' söyledi.

        Ganim ile istifa eden bakan sayısı 11'e yükseldi. Ordu tarafından Şura Meclisinin feshedilmesi ve geçici cumhurbaşkanı atanmasının ardından henüz hükümeti kuracak geçici başbakan atanamadı.

        Asyut'ta Müslüman Kardeşler ofisine saldırı düzenlendi

        Mısır'ın Cumhuriyet Muhafızları Karargahı çevresinde dün sabah yaşanan olaylarda hayatını kaybeden asker Muhammed Ahmed Cabir'in yakınları, Müslüman Kardeşler Hareketi'nin Asyut iline bağlı El-Kusiyye kentindeki ofisine saldırdı.

        Cabir'in Kusiyye kentindeki cenaze töreninin ardından akrabaları, Müslüman Kardeşler Hareketi'nin ofisine saldırarak, İhvan ve siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin sloganlarının bulunduğu pankartları imha etti.

        Saldırının ardından Kusiyye güvenlik güçleri olay yerine gelerek halkı sakinleştirmeye çalıştı.

        Cabir'in ailesi, Müslüman Kardeşler'in Asyut'taki üyelerinden Mahmud Hilmi'nin de aralarında bulunduğu bazı yöneticilerin taziyesini, çocuklarının ölümünden sorumlu tuttukları için kabul etmedi.

        KONTROL NOKTASINA SİLAHLI SALDIRI

        Mısır'ın Gazze sınırı yakınlarındaki Refah kentinde askeri kontrol noktasına silahlı saldırı düzenlendiği bildirildi.

        Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, silahlı kişiler Refah Sınır Kapısı'na 1 kilometre mesafedeki El-Masura askeri kontrol noktasına saldırı düzenledi. Askerlerin ateşle karşılık vermesi sonucu saldırganlar kaçtı.

        Sina'nın kuzeyinde bulunan Şeyh Zuveyd kentindeki güvenlik kaynakları da kente 3 kilometre uzaklıktaki El-Vahşi elktrik santraline silahlı kişiler tarafından saldırı düzenlendiğini, santrali korumakla görevli askerlerin karşılık vermesiyle saldırganların bölgeden kaçtığını belirtti.

        Sina'nın kuzeyindeki El-Ariş kentinde de kimliği belirsiz kişiler bir polis komiserini yaralayarak kaçtı. Sağlık görevlileri, komiserin hastaneye ağır yaralı olarak ulaştığını ve durumunun ciddi olduğunu kaydetti.

        KİLİSEYE SALDIRI

        Öte yandan, ülkenin kuzeyindeki Port Said kentinde de yüzleri kapalı kimliği belirsiz 4 kişi bir kiliseye silahlı saldırı düzenledi. Görgü tanıkları, motosiklet kullanan saldırganarın kiliseye yoğun ateş açtığını, saldırıda kiliseye ait hastanenin eczane bölümündeki 1 Kıpti işçinin cam kırıklarından yaralandığını ifade etti. Saldırının ardından güvenlik güçlerinin şüphelileri yakalamak için çalışma başlattığı bildirildi.

        Güvenlik kaynakları, kimliği belirsiz silahlı kişilerin de Port Said'deki deniz limanına ve gümrüğe saldırdığını belirtti. Kaynaklar, silahlı kişilerin Mısır ordusu aleyhine sloganlar atarak gümrüğün 30 numaralı kapısına saldırdığını kaydederken, silahlı kişilerin Port Said'deki gümrük binasına havaya ateş açarak girdikleri öne sürüldü. Saldırganların, askeri birliklerin olay yerine gelmeden araçlarla kaçtığını dile getiren kaynaklar, askerlerin tüm liman kapılarını tuttuğunu, olayda can ve mal kaybı olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

        Hicazi: Gerekirse hepimiz ölürüz

        Mısır'ın tanınmış din adamlarından Saffet Hicazi, "Askeri darbeyi desteklemek, Yüksek Askeri Konsey'i temsil eden subaylar Mısır halkını öldürürken seyirci kalmak, uygar dünya için bir utançtır'' dedi.

        MISIR'DA HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI

        Başkentte, İslam aleminin kutsal ayı ramazanın ilk teravih namazı kılındı. Hacı Bayram Camisi'ne gelen vatandaşlar, Hacı Bayramı Veli Türbesi'ni de ziyaret etti. Namaz sonrası Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla çıkan olaylarda hayatlarını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı da kılındı.

        Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu üyesi bir grup, Mısır'da 53 kişinin hayatını kaybettiği olayı protesto için, ramazan ayının ilk sahurunu Mısır Büyükelçiliği'nin kapısı önünde yaptı.

        Şanlıurfa'da da, Mısır'da namaz kılarken açılan ateş sonucu hayatını kaybeden göstericiler için teravih namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı, sahura kadar oturma eylemi yapıldı.

        "KARANFİLLİ" EYLEM YAPTI

        AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları, ordunun yönetime el koyduğu Mısır'da 53 vatandaşın hayatını kaybetmesini protesto etmek için Büyükelçilik duvarına Mısır bayrağına yapıştırılmış karanfil bıraktı. Grup ABD, Almanya ve Suudi Arabistan Büyükelçiliği önüne de gelerek siyah çelenk bıraktı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ