Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Manning 136 yıl hapis alabilir

        WikiLeaks aracılığıyla ABD'nin binlerce gizli diplomatik yazışmasını kamuoyuna sızdırmakla suçlanan 25 yaşındaki asker Bradley Manning, çıktığı mahkemede ‘düşmana yardım’dan suçsuz, ‘casusluk’ iddiasından ise suçlu bulundu.Karar duruşması bugün başlayacak olan Manning'in 136 yıl hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

        ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait 600 binden fazla gizli belge ve diplomatik yazışmayı WikiLeaks'e sızdıran er Bradley Manning hakim karşısına çıktı.

        25 yaşındaki Manning, WikiLeaks'e belge sızdırdığını kabul etti ancak bunu "ABD dış politikasıyla ilgili tartışma zemini hazırlamak için yaptığını" öne sürdü.

        ABD'li er Bradley Manning, hakkındaki en ağır suçlama olan 'düşmana yardım'dan beraat etti ancak mahkeme, casusluk dahil diğer 20 ayrı suçtan ceza almasına hükmetti.

        ABD tarihinin en büyük skandallarından birine imza atan er Bradley Manning'in bundan sonraki hayatını demir parmaklıkların arasında geçirebileceği belirtiliyor. Karar duruşması bugün başlayacak Manning'in 136 yıla kadar hapis cezası alacağı iddia edildi.

        ASSANGE'DAN AÇIKLAMA

        Kararın ardından Manning'in sızdırdığı belgeleri yayınlayan ve kendisi de Ekvador'un Londra büyükelçiliğinde ev hapsinde yaşayan WikiLeaks kurucusu Julien Assange bir açıklama yaptı.

        Assange, “Bu karar ABD'nin ulusal güvenliği konusunda vardığı aşırılığı özetleyen tehlikeli bir emsal niteliğinde. Bu basiretsiz karar kabuledilebilir değildir ve bozulmalıdır. Gerçek bilgileri halkla paylaşmak casusluk olarak değerlendirilemez” dedi.

        WikiLeaks belgeleri ABD tarihinin en büyük 'bilgi sızıntısı skandalı' olarak görülüyor. İstihbarat analisti olan Manning hakkında bugün başlayacak olan karar duruşmasının birkaç hafta sürmesi bekleniyor. Şu ana kadar kabul edilen suçlamalar ışığında Bradley Manning 136 yıl hapis cezası alabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ