Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Papa Brezilya ziyaretini tamamladı

        Papa Francisco, Brezilya'ya gerçekleştirdiği ve yedi gün süren ilk yurtdışı gezisini tamamladıktan sonra Vatikan'a geri döndü. Halk tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan ve aynı zamanda protestolara da maruz kalan Papa'nın Brezilya ziyareti, Hristiyan dünyasında farklı bir tablo ortaya çıkardı.

        ZİYARETTEN GENEL İZLENİMLER

        Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Papa'yı elinde beyaz güllerle Galeao havaalanında karşıladı. 2 bini yabancı toplam 5bin 500 gazeteci Papa haberini yerinde takip etti. Ziyaret süresince güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarıldı. Papayı koruma operasyonunda yaklaşık 30 bin güvenlik görevlisi hazır bulundu.

        Francisco, Gezinin Rio ayağında, Copacabana plajında toplanan 3 milyon gence seslendi. Gençlere oldukça kapsayıcı bir mesaj verdi ve dinleyenlerde olumlu bir izlenim bıraktı. Gelişine yönelik yapılan protestolara karşı olumlu yaklaştı."Protestolarla gurur duydum." ifadesini kullandı. Aynı zamanda Brezilya'ya tüm dünyadan gelen gençlerle kucaklaşmak için geldiğini ifade eden Papa Franciscus, Hz. İsa'nın, davasının geleceğini gençlere teslim ettiğini ve gençliğin, "geleceğin dünyaya girdiği pencere" olduğunu dile getirdi.

        Seleflerinden farklı bir yaklaşım sergileyen Papa, Vatikanda köklü değişikliklere gidileceği imasında bulundu. 7 gün süren gezisinde 15 konuşma yapan Francisco, mesajlarında laiklikten Dünya Kupasına birçok farklı konuya değindi.

        Francisco, ülkedeki büyük kiliselerin yanı sıra gecekondu mahallesini de ziyaret etti. Evlere girdi ve insanlarla temas etti. Tüm konuşmalarında esprili ve sempatik bir dil kullanması dikkat çeken Papa, kendine has bir imajla ülkenin ve Hristiyan aleminin gündemine oturdu.

        Bir süredir hükümete karşı protestoların devam ettiği Brezilya'da Vatikan'dan gelen misafiri üst düzey karşılayan Dilma Rousseff, ülkedeki protestolara karşı Papa'ya reform sözü verdi.

        EN ÇOK KONUŞULANLAR

        Ülke ve dünya medyasında geniş yer bulan ziyarettin en çok konuşulan öğelerinden birisi Papa'nın arabası oldu. Basit ve korunaksız bir araçla gezen Francisco, protokolleri kırması ve tevazu dolu tavırlarıyla dikkat çekti. Ayrıca Brezilya'ya ve halka karşı birçok övgüde bulunan Papa, materyalizme karşı inanç tazeleme ve kilisede değişim çağrılarıyla kendinden sıkça söz ettirdi.

        MEDYANIN DEĞERLENDİRMESİ

        Papa'yı ülkede bulunduğu süre içinde adım adım takip eden Brezilya medyası gezi sonunda şu ortak değerlendirmelerde bulundu:

        1. Papa Francisco, ismiyle birlikte oluşturduğu normallik ve tevazu imajına uygun bir ziyaret gerçekleştirdi.

        2. Konuşmalarında kilisenin misyonuna ve olması gereken dinamik yapısına vurgu yaptı.

        3. Devrin caydırıcı etkenlerine meyleden gençlere yönelik inanç kaygısını dile getirdi.

        4. Halklar arasında sosyal dayanışmayı öne çıkardı.

        5. Kilisenin sürekli gündeme getirdiği cinsellikle ilgili popüler tartışmaları ikinci planda bıraktı ve ılımlı mesajlar verdi.

        6. Kilise temsilcilerine ve papazlara halkla içiçe, fedakar ve mütevazi bir yaşama yönelik değişim çağrısında bulundu.

        PROTESTOLAR

        Papanın ziyareti boyunca Papa'ya yönelik protestolar ülke genelinde devam etti. Zaman zaman polisle çatışmaya dönüşen protestolar üç ana başlıkta toplandı:

        1-Hükümetin gezi için yaptığı ekstra harcamalar.

        2-Brezilya'da yerlilere uygulanan zorunlu din eğitimi

        3-Kilisenin LGBT'ye getirdiği çeşitli kısıtlamalar

        "BEN KİMİM Kİ EŞCİNSELLERİ YARGILAYAYIM!"

        Dönüş yolculuğunda uçaktaki gazetecilere röportaj veren ve mesajında eşcinsellere seslenen Papa şöyle konuştu:

        "Birisi eşcinselse ve iyi duygularla Tanrı'yı arıyorsa ben kimim ki onu yargılayayım. Katolik inancının eşcinsel davranışları günah olduğunu söylemesine rağmen eşcinseller toplumda kabul edilmeli. Marjinalleştirilmemeliler. Eşcinselliğe eğilimleri problem değil."

        Selefi Benedikt'in yayınladığı karşıt bildiriye nazaran daha ılımlı bir tavır takınan Francisco'nun bu sözleri gezi esnasında oluşturduğu kapsayıcı ve diyaloğa açık söylemlerinin devamı olarak nitelendirildi.

        "SADE BİR YAŞAM SÜRMELİYİZ"

        Papa Francisco ayrıca, Brezilya'nın en büyük medya ağı Globo'ya verdiği özel röportajda farklı konulara da değindi:

        -Arjantin ve Brezilya arasındaki rekabete rağmen Brezilya'da çok sıcak karşılandınız. Brezilyalıların bu jestini nasıl değerlendiriyorsunuz?

        İyi bir anlaşma yaptık: Papa Arjantinli Tanrı Brezilyalı.

        Brezilya'da basit bir araç kullandınız. Bu sizden öncekilere bir eleştiri, sizden sonrakilere bir yönlendirmemidir?

        Bu seçim bu ziyarete has yeni bir durum değil. Çünkü ben Vatikanda'da Ford Focus kullanıyorum. İhtiyacımızı gördüğü müddetçe lüksten kaçınmalıyız. İnsanların paraya ve lükse olan düşkünlüğü onların faydasına değil. Daha basit yaşamalıyız.

        Rio'da güvenlik zaafı vardı. Korktunuz mu?

        Korkmadım. İnsanlarla iç içe olmayı tercih ediyorum. Camekanların ya da duvarların arkasından konuşmaktansa onlara dokunmayı istiyorum.

        Latin Amerika'da Katolik kilisenin diğer dinlere ve özelliklere Evangeliklere karşı kaybettiği söyleniyor. Ne düşünüyorsunuz?

        Benim için yakınlaşma esastır. Kilise anne gibidir ve çocuğuna yakın olmalıdır. Bir anne çocuğuna sarılıp onu öpmeli, bağrına basmalıdır. Çocuğuyla mektuplar üzerinden konuşması gibi kilise bugünlerde insanlarla uzaktan konuşuyor. Brezilyayı çok iyi tanımıyorum ama Arjantinin bazı yerlerinde bu böyle oluyordu. Sonuçta ise insanlar kiliseden uzaklaşıyorlar.

        Seçildiğinizde Vatikan'ın içinde seçici kurula karşı eleştiriler yöneltildi ve kardinaller arasında değişim kaygıları hissedildi. Ne düşünüyorsunuz?

        Yöneticiler her zaman eleştirilmiştir ama son dönemde yolsuzluk skandalları ve dışadönük imaj konusunda reformlar gerekmekteydi. Beni seçenler benden bunu talep ettiler. Geçmişteki bazı uygulamalar bu asrın gerçeklerine hitap etmiyor. Kilisenin güncel kalması gerekiyor.

        Buraya geldiniz ve dışarıda sizi protesto eden gençler de var. Onlara mesajınız nedir?

        Öncelikle neden protesto ettiklerini bilmiyorum ancak asıl hayatlarında hiçbirşeyi protesto etmeyen gençleri anlamıyorum. Çünkü gençlikte ütopya vardır ve ütopyalar herzaman negatif anlam taşımaz. Bizlerde tecrübe var ama tecrübe bazen insanı körleştirir. Varolan enerjilerini aşırıya kaçmadan yapıcı bir gelecek adına ortaya koyan gençleri alkışlıyor ve destekliyorum.

        Din ayrımı gözetmeksizin tüm Brezilyalılara vereceğiniz mesaj nedir?

        Hangi dinden olursa olsun insanlar ortak değerlerde buluşmalıdır. Açlık, eğitimsizlik gibi hastalıklara tedavi olabilecek çare nereden gelirse gelsin ortak amaca hizmet edecektir. Bu noktada aramızda kavga etmek gibi bir lüksümüz yoktur.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ