Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Flaş sevkiyat iddiası

        Kommersant gazetesi, Suriye’nin ödeme yapmadığı için Rusya’dan satın alınan savaş uçakları ve S-300 füze savunma sistemlerinin teslimatının ertelendiğini yazdı.

        Gazeteye konuşan Rus silah şirketi Rosoboronexport’tan ismi açıklanmayan bir kaynağa göre, Suriye’ye satışı onaylanan 12 adet MİG-29M/M2 savaş uçakları 2016-2017’den önce teslim edilemeyeceğini açıkladı.

        Rusya 2007’de imzalanan anlaşmaya göre savaş uçaklarını bu yıl sonuna kadar teslim edecekti. Ancak Şam’ın sadece yüzde 30 ödemeyi göndermesi nedeni ile sevkiyat ertelendi. Basında daha önce yer alan haberlere göre, Rusya 6 adet MİG savaş uçağını 2013’te vermeyi planlıyordu.

        Rusya 2010’da Şam’la imzalanan anlaşma çerçevesinde S-300 füze savunma sistemlerinin sevkiyatını da ABD ve İsrail’den gelen yoğun baskı nedeni ile erteledi. Kaynak açıklamasında, “Parayı görmeden S-300’lerin teslimi zaten mümkün değildi” ifadelerini kullandı. Kaynağın verdiği bilgiye göre Rusya, Temmuz 2014’e kadar S-300 füze savunma sistemlerini Suriye’ye teslim etmesi gerekiyordu. Suriye lideri Beşar Esad yönetiminin ödemeleri geciktirmesi nedeni ile teslimat tarihi önce 2015’e sonra da 2016’ya ertelendi.

        YAK-130 UÇAKLARI TESLİM EDİLECEK

        ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye yönelik hava operasyonuna karşı S-300 füze savunma sistemlerinin kesin koruma sağlayacağı iddia ediliyordu.

        Rusya parasını aldığı 6 adet Yak-130 savaş uçağının sevkiyatını ise gerçekleştirmeyi planlıyor. İlk anlaşmada yer alan diğer 30 adet Yak-130 parası ödenmediği için teslim edilmeyecek.

        Kommersant’a konuşan kaynağa göre 2011’den bu yana iç savaş yaşayan Esad yönetiminin önemli miktarda tank, zırhlı araç ve helikoptere ihtiyacı var.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ