Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Eski Müftü'den tartışma yaratan fetva

        Mısır Eski Müftüsü Ali Cuma'nın 'darbe karşıtlarını öldürenler cennetlik' dediği konuşmanın görüntüleri basına sızdırıldı.

        Mısır'da Tahrir Meydanı'ndaki kanlı müdahale sonrası Savunma Bakanı Abdulfettah el-Sisi ve komutanlarının katıldığı toplantıda darbeye övgüler yağdıran eski Mısır Müftüsü Ali Cuma'nın konuşması ortaya çıktı.

        14 Ağustos'ta 2600'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kanlı müdahalenin ardından 18 Ağustos'ta çekilen videoda eski müftü, darbe karşıtlarını “hariciler (topluma kökten karşı gelen sapkınlar)” olarak tanımlıyor ve kanlarının dökülmesinin dinen meşru olduğunu savunuyor. Müftü; Sisi ile kuvvet komutanlarına hitaben “Elinden geldiğince sert vur, sakın askerlerinin bu hariciler için ölmesine izin verme. Korkma din, Allah, Resulü, müminler ve halk seninle. Cennet onları öldürenler içindir. Mısır'ı hak etmiyorlar, onların Mısırlı olmasından utanıyoruz. Ülkemizi bu aşağılıklardan temizlemeliyiz. Dışları da içleri de kötü kokuyor, Peygamberimiz bizi bu gibi kişiler hakkında uyarmıştı” ifadelerini kullanıyor. Eski müftü, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için de “(Meşruiyet) diyorlar, ne meşruiyeti? İslam fıkhında tutuklu imamın (Mursi) meşruiyeti kalmaz. Her halükârda biraz meşruiyeti kalmışsa bu yargı süreci kalan şüpheli meşruiyetini de sona erdirecektir. (Darbe karşıtlarına müdahale sonrası) Fetih Camisi'ndeki hallerini gördüğümde, kir içinde, korku içindeydiler, Allah gazabını üzerlerine indirmiş gibiydi. Çünkü böyle hileli şeyleri sevmezdi” değerlendirmesinde bulunuyor. Ezher Üniversitesi'nden bir kaynak, görüntünün ordu tarafından sızdırılmış olabileceğini belirterek, buradaki amacın da eski müftüye devlet eliyle suikast düzenlenip bu suçu darbe karşıtlarına yıkmak olabileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ