Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Güney Sudan'da tehlike büyüyor!

        Devlet Başkanı Salva Kir ve eski yardımcısı Riek Machar arasındaki iktidar savaşından en büyük zararı sivil halk görüyor. Kabileler arasındaki savaç etnik temizliğe dönüştü. Görgü tanıkları, başkent Cuba'da Nuer kabilesi üyesi 200'den fazla kişinin kurşuna dizildiğini belirtti. Başka bir görgü tanığı da, Dinka kabilesi üyesi silahlı kişilerin, Nuer bölgesinde Dinka dili konuşmayanları öldürdüğünü ileri sürdü.

        Güney Sudan'da çatışmalar Nuer kökenli politikacı Riek Machar'a bağlı milislerin 2 kasabada kontrolü ele geçirmesiyle başlamıştı. İki kasabada başlayan çatışmalar ülkenin güneyine yayıldı. Machar'a bağlı milisler başkent Cuba'nın doğusundaki Bor ve Bentiu kasabalarını ele geçirdi. Dinka kökenli Devlet Başkanı Salva Kir, geçtiğimiz Temmuz ayında görevden aldığı eski yardımcısı Machar'ı darbe hazırlığı yapmakla suçluyor. Machar, iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmadığını iddia ederken, Devlet Başkanı Salva Kir de, etnik temizlik iddialarını reddediyor.

        BM GENEL SEKRETERİ ENDİŞELİ

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, BM Güvenlik Konseyi'nden Güney Sudan'a 5 bin 500 ek barışgücü personeli gönderilmesini istedi. Güney Sudan'daki sivillerin korunmasının hayati önemde olduğunu belirten Ban, bunun için 5 bin 500 asker, 3 saldırı helikopteri, 3 çok maksatlı helikopter, bir C130 askeri nakliye uçağı ve polis gücünün geçici olarak Güney Sudan'a nakledilmesini talep etti.

        İÇ SAVAŞTA 1 MİLYON İNSAN ÖLMÜŞTÜ

        İki politikacı arasındaki çekişmenin, Nuerler ve Dinkaları bir savaşa sürüklemesinden endişe ediliyor. Güney Sudan, 1 milyondan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan 22 yıllık bir iç savaşın ardından 2011'de bağımsızlığını ilan etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ