Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Güney Sudan'a ek barışgücü askeri gönderme kararına rağmen BM Güvenlik Konseyi endişeli

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güney Sudan'daki barışgücü askeri sayısının 12 bin 500'e çıkarılması kararına rağmen ülkedeki herbir sivili koruma imkanlarının olmadığını söyledi.

        Ban, BM Güvenlik Konseyi'nden Güney Sudan'a 5 bin 500 ek barışgücü askeri gönderme kararının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, BMGK'nın çatışmaların derhal sona ermesi ve tüm tarafların diyaloğa yöneltilmesi konusundaki çağrısından memnuniyet duyduğunu kaydetti.

        Ülkenin bir çok noktasında şiddetin artması nedeniyle endişeli olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Ban, "Güney Sudan'dan yargısız infazlar, korkunç saldırılar, tecavüzler ve toplu mezar bilgileri geliyor. On binlerce kişi evlerini terketti" dedi.

        Etnik kökenlerinden dolayı bir çok sivilin hedef haline geldiğini dile getiren Ban, bunun insan hakları ihlali olduğunu ve etnik savaşı körükleyeceğini ifade etti.

        Sivilleri ve BM personelini öldürenlerin savaş suçu işlediklerini ve yargı karşısında hesap vereceklerini kaydeden Ban, "Ancak ülkedeki barışgücü misyonunun güçlendirilmesi akşamdan sabaha gerçekleşmeyecek. Ek asker gönderilmesine rağmen Güney Sudan'daki herbir sivili koruma imkanımız yok" dedi.

        81 BİN KİŞİ EVLERİNDEN OLDU

        Yaklaşık iki haftadır etnik çatışmalara sahne olan dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında yoğunlaşan çatışmalarda 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

        Ülkede halen 7 bin civarında barışgücü personeli bulunuyor. BMGK kararıyla 5 bin 500 askerin daha eklenmesiyle ülkedeki toplam asker sayısı 12 bin 500'e, uluslararası polis sayısı ise bin 323'e ulaşacak.

        Geçen hafta Akobo'daki BM yerleşkesine sığınan sivillere, karşı kabileden 2 bin kadar silahlı kişi saldırmış, sayısı az olan barışgücü askerleri saldırganlara karşı koyamamış ve 11 sivil ile 2 barışgücü askeri öldürülmüştü.

        Bugün tespit edildiği kaydedilen iki toplu mezarda ise 34 kişinin cesedinin bulunduğu ifade edildi.

        Ülke genelinde etnik çatışmalardan kaçan çoğunluğu çocuk ve kadın yaklaşık 45 bin sivil, BM yerleşkelerine sığınmış durumda. Ülkede evlerini terk eden sivil sayısının ise 81 bin civarında olduğu belirtildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ