Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi NATO'dan flaş açıklama

        Reuters'ın haberine göre NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, Türkiye'nin NATO füze savunma sisteminin İsrail'i korumayı amaçlamadığı yönündeki teminatları kabul ettiğini duyurdu.

        Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde (INSS) konuşan Vershbow, Türkiye'de konuyla ilgili bir kafa karışıklığı yaşandığını belirtti. Bunun nedenini ''Türkiye'deki kafa karışıklığının nedeni Türkiye topraklarına yerleştirilecek radar sistemiyle ABD'nin İran'dan gelecek füzelere karşı İsrail'de inşa ettiği radar arasındaki benzerliklerin çok fazla olması'' sözleriyle açıkladı. Ayrıca Ankara'dan gelen itirazların da bu sebeple olduğunu belirtti.

        Vershbow, "Bence NATO'nun sisteminin bir şekilde İsrail'in korunmasına odaklanacağına ve İsrail'de bulunan varlıkların NATO sisteminin bir parçası olacağına dair bir yanlış algı vardı. Ancak aslında bunlar birbirlerinden ayrı iki mesele" dedi."Dolayısıyla bence bu sorun ortadan kalktı. Türk kamuoyunun bazı kesimleri için halen bu bir sorun olabilir ama bence Türkiye'de hükümet artık füze savunmasını destekliyor" diyen Vershbow, Türkiye'nin desteğinin bir yıldan fazla zaman önce Suriye sınırına yerleştirilen Patriot füzeleriyle de ilgili olduğunu vurguladı.

        Vershow üniversitede yaptığı konuşmada füze savunma sistemi konusunda NATO'yla işbirliği yapmayı reddettiği gerekçesiyle Moskova'yı da sert sözlerle eleştirdi. Vershow ''Rus uzmanların da füze savunma sisteminin Rusya'ya yönelik bir tehdit olmadığı yönünde çok sayıda çalışması var. Bu durum Rus generallerin ve roket bilimcilerin Rusya'da yayınlanan akademik dergilerinde birçok kez yer aldı. Ancak kötü haber şu ki Rus liderler ve üst düzey yetkililer kendi uzmanlarına kulak asıyor gibi görünmüyor. Bunun yerine NATO füze savunma sisteminin Rusya'nın misilleme potansiyeline yönelik olmayan bir tehditle ilgili davullar çalıp duruyorlar'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ