Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Vatikan'da taciz skandalı

        Vatikan’ın çocuk tacizi nedeniyle çok sayıda dini görevliyi gizlice cezalandırdığı belirlendi. AP Haber Ajansı’nın ele geçirdiği rapora göre; sadece 2010 ve 2011 yıllarında dini kurumlarda çocukları taciz ettikleri için kiliselerden kovulan papazların sayısı 400 civarında. Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi de görevi bırakan Papa 16’ncı Benedikt’in 2 yıl içinde aldığı gizli ceza kararlarını doğruladı. Rapordaki rakamın önceki yıllara göre oldukça yüksek olduğu belirtildi. Vatikan 2010 ve 2011 yıllarındaki artışın nedeni konusunda bir açıklama yapmadı. Vatikan daha önce çocuk tacizleriyle ilgili şikâyetlerin ve açılan davaların sayısını açıklıyordu. Ancak daha önce açılan davalar neticesinde görevine son verilen din adamlarının sayısına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Söz konusu rakamın BM komitesine bilgi verilmek üzere hazırlanan raporda yer aldığı belirtildi.

        Önleyici ceza yok

        Vatikan, 2001 yılından beri pedofili vakalarına yönelik daha ciddi soruşturmalar yapıyor. Görevi bırakan Papa 16’ncı Benedikt’in dünyanın farklı bölgelerindeki başpiskoposların papazları yargının önüne çıkarmaktan kaçındığını tespit etmesininardından bu yönde karar verdiği biliniyor. Başpiskoposların bundan önceki tarihlerde papazları yargı önüne çıkarmayıp konuyu gizleme yoluna gittikleri belirlenmişti. Kilise yüzyıllarca cinsel taciz suçuna karışanları modern yasalar yerine kendi yasalarıyla cezalandırıyor. Kilise mahkemesi, cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan din adamlarına hapis veya suçun tekrarını engelleyici cezalar vermiyor. En ağır ceza papazın görevinden alınması şeklinde oluyor. Ancak 2001 yılından beri tacize karışan din adamlarıyla ilgili daha ciddi yöntemler tercih ediliyor.

        BM'den Vatikan'a sert eleştiri

        Geçtiğimiz perşembe günü İsviçre’nn Cenevre kentinde düzenlenen BM Komitesi toplantısında Vatikan’ın taciz ve tecavüzler karşısındaki tavrı sert şekilde eleştirildi. Basına açık toplantıda BM Komitesi üyeleri, Vatikan’ı yüz kızartıcı suçlarla gerektiği şekilde mücadele etmemekle suçladı. Toplantıya sorulara cevap vermek için katılan Vatikan temsilcileri eleştiriler karşısında savunma yapmaya çalıştı.

        ‘PAPA FRANSUVA DA AFFETMEYECEK’

        Görevi bırakan Papa 16’ncı Benedikt’in 2 yılda yaklaşık 400 papazı çocuk tacizi suçlarına karıştıkları gerekçesiyle papazlıktan attığı ortaya çıktı.Eski Vatikan Savcısı Monsenyör Charles Scicluna, 2013 yılında 100 civarında din adamının papazlıktan atıldığını açıkladı. 2012’de 125 kişinin papazlıktan atıldığına işaret eden Monsenyör Scicluna, yeni Papa Fransuva’nın da pedofili vakalarına karışanları affetmeyeceğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ