Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna AB ile yakınlaşmayı tartışıyor

        Eski Ukrayna Devlet Başkanı Krevşuk, AB’yle yakınlaşmayı öngören anlaşmaların imzalanmaması nedeniyle ülkenin 2 ayda iç savaşın eşiğine geldiğini söyledi.

        Ukrayna’da 2 aydır devam eden protesto ve kamu binalarını işgal eylemleri dün mecliste düzenlenen özel bir oturumda tartışıldı. Durumu değerlendirmek için kürsüye çıkarak bir konuşma yapan eski Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Krevşuk, ülkenin iç savaşın eşiğine geldiğini ifade etti. Krevşuk “Bu bir devrim. Herkesin çok büyük sorumluluk içinde hareket etmesini gerektiren dramatik bir durum var. Ukrayna, bir iç savaşın eşiğine geldiğinin farkında. Ülkede paralel otoriteler ve de facto bir isyan var” dedi. Ülkeyi 1991-1994 yılları arasında yöneten Krevşuk, parlamentodaki partileri uzlaştırmak için uzun zamandır arabuluculuk faaliyetleri yürütüyordu. Krevşuk’un yaptığıçağrının ardından Ukrayna Parlamentosu protestoculara af teklifini içeren bir yasa tasarısını görüşmeye başladı. Muhalefet, göstericiler için çıkarılacak yasanın önkoşulsuz affı öngörmesiniistedi. Devlet Başkanı Yanukoviç’in partisiyse, göstericilerin sokaklardan ve işgal ettikleri binalardan çekilmeleri halinde aftan yararlanabilmesi gerektiğini savundu.

        TİMOŞENKO DESTEĞİ

        Bu arada eski Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko da bulunduğu cezaevinden göstericilere mesaj gönderdi. Timoşenko, göstericilerden protestolarına devam etmelerini isteyerek “İleri gitmekten vazgeçmeyin. Kendinize ve birliğinize güvenin. Eğer zaferi elde etmeden durursanız şu ana kadar yaptıklarınız boşa gitmiş olacak” dedi.

        İKİYE BÖLÜNDÜ

        Ukrayna’da yapılan araştırmaya göre Yankoviç’in 2 ay önce AB’yle yakınlaşmayı öngören anlaşmayı imzalamaktan vazgeçmesiyle başlayan gösteriler ülkeyi ikiye böldü. Ülkenin batısındaki şehirlerin büyük bölümü AB ileyakınlaşmayı destekliyor. Ülkenin doğusundaki kentlerse Rusya’yla yakınlaşmayı savunuyor. Ukrayna’nın Rusya’yla anlaşmasını isteyenlerin oranı (yeşil) yüzde 40. AB’yle yakınlaşma isteyenlerin oranıysa (kırmızı) yüzde 60.

        GENEL AF ÇIKTI

        Ukrayna Parlamentosu’nda, genel af getiren yasa 232 oyla kabul edildi. Yasa, işgal edilen tüm kamu binalarının ve meydanların boşaltılması şartıyla, tutuklular, gözaltındakiler, ya da hakkında mahkûmiyet kararı bulunanların serbest kalmasını öngörüyor. Muhalefetteki Özgürlük Partisi Lideri Oleg Tyagnibok, oylama sonrası, “Meydanları boşaltmayacağız” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ