Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AB Temel Haklar Ajansı, topluluk üyesi ülkeler arasında milyonlarca kadının şiddet mağduru olduğunu açıkladı.

        Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı, topluluk ülkeleri arasında milyonlarca kadının şiddet mağduru olduğunu, bir çoğunun kendi partneri tarafından cinsel ya da fiziksel saldırıya maruz kaldığını açıkladı.

        Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı Direktörü Morten Kjaerum’un verdiği bilgilere dayanarak hazırlanan araştırmanın ayrıntıları Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’de yayınlandı.

        28 AB ülkesinde 18-72 yaş arası 42 bin kadınla görüşülerek hazırlanan rapora göre, AB'de her 3 kadından 1’i gençlik yaşlarından itibaren fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldı.

        Bu kadınların yüzde 5'i tecavüze uğradığını, yüzde 6'sı da tecavüz girişimine maruz kaldığını bildirdi. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 22'si partneri tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz bırakıldığını belirtti.

        Hamile kadınların da şiddete maruz kaldığını ortaya koyan araştırmada kadınların çoğunun utandığı için polise başvurmaktan kaçındığı, partneri değil de yabancı bir erkeğin karıştığı tecavüz vakalarında ise polise daha hızlı başvurulduğu ifade edildi.

        KADINA ŞİDDET VE ÜLKELER

        Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı, kadına şiddet oranının Danimarka’da yüzde 52 oranında görüldüğünü, Finlandiya’nın yüzde 47, İsveç'in ise yüzde 46 oranları ile Danimarka'yı izlediğini bildirdi. Bu oran Polonya, Avusturya ve Hırvatistan'da ise yüzde 20 olarak belirlendi. Almanya yüzde 35'lik oranla AB ortalamasının (yüzde 33) üzerinde çıktı.

        Araştırmayı hazırlayan uzmanlar, cinsiyet eşitliğinin güçlü olduğu ülkelerde bilinç düzeyinin de yükseldiğini dolayısıyla bu ülkelerde şikayetlerin dile getirilme oranının da yüksek olduğunu ifade etti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ