Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Türkiye BM ve NATO'ya bilgi verdi, Davutoğlu'dan BM ve NATO'ya Suriye telefonu.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye savaş uçağının Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’i telefonla arayarak konuya ilişkin bilgi verdi.

        Davutoğlu görüşmede, Suriye rejiminin Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit etmesi halinde, uluslararası hukuk ve meşru müdafaa hakkının kararlılıkla uygulanacağını ifade etti. Davutoğlu, “Suriye tarafına Türk Ordusu'nun kararlılığının sınamamasını temenni ve tavsiye ediyorum” dedi.

        Öte yandan Türkiye'nin, sınırda devam eden çatışmalar nedeniyle bölgede uçuş yapan savaş uçaklarının angajman kurallarını ihlal etmemesine yönelik olarak Suriye'yi diplomatik yollardan da uyardığı ortaya çıktı.

        Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

        "Suriye'de rejim hava araçları çeşitli zamanlarda, iki ülke arasındaki protokolün 'taraflarca, karşı taraf hava sınırının kendi uçaklarınca ihlalini önleyecek her türlü tedbirin alınacağı, uçaklarının hudut hattına 5 kilometreden fazla yaklaşmasının önleneceği' yönündeki 15. maddesi hükmü hilafına aykırı hareket etmişlerdir. Suriye rejimi her defasında İstanbul'daki Başkonsolosluğu vasıtasıyla tarafımızdan notayla uyarılmış ve ihlallerin devamı halinde gerekli tedbirlerin alınmasında tereddüt edilmeyeceği bildirilmişti."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ