Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer BM'den Türkiye açıklaması, TSK tarafından düşürülen Suriye uçağı, ABD'den düşürülen uçakla ilgili açıklama

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türk hava sahasını ihlal eden bir uçağın düşürülmesine ilişkin, "Türkiye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlıyız. Suriye hükümeti tarafından 2012'de bir Türk uçağının düşürülmesinden bu yana Türk hükümetinin angajman kurallarıyla ilgili olarak tamamen şeffaf olduğunu biliyoruz" dedi.

        BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ise Suriye'ye ait bir savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, ani kararların iki tarafın da yararına olmayacak şekilde durumu kötüleştirebileceğini söyledi.

        Farhan Haq, basın brifinginde gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, konuya ilişkin ellerinde henüz tam bir rapor olmadığını ve taraflardan ellerindeki tüm bilgileri paylaşmalarını istediklerini belirtti.

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Türk ve Suriyeli yetkililerle temas halinde olduğunu ve dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü kaydederek, "Ban Ki-mun taraflardan ilave askeri hareketlerden sakınmalarını ve tansiyonu düşürmelerini istedi. Aceleci eylemler iki tarafın da yararına olmayacak şekilde durumu daha da kötüleştirebilir" dedi.

        ABD'DEN AÇIKLAMA

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, günlük basın brifinginde gazetecilerin sorusu üzerine TSK tarafından düşürülen uçakla ilgili açıklamada bulundu.

        Uçağın düşürülmesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Harf, "Türkiye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlıyız. Suriye hükümeti tarafından 2012'de bir Türk uçağının düşürülmesinden bu yana Türk hükümetinin angajman kurallarıyla ilgili olarak tamamen şeffaf olduğunu biliyoruz. Türk hükümeti, bu olayda, Suriye askeri uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ve Türk yetkililerinin tekrarlanan uyarılarının ardından birliklerinin ateş açtığını söyledi. Elbette, Türk hükümeti olayı daha yakından araştırıyor, biz de onlarla görüşüyoruz ve irtibatta kalmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

        Harf, herhangi bir gerilimin, NATO müttefiklerini de işin içerisine dahil edebileceğine yönelik endişe duyup duymadıklarının sorulması üzerine ise, "Neler olabileceğine dair daha geniş çaplı tanımlamalar yapmak için çok erken olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin NATO'yla ilgili henüz bir talepte bulunduğunu sanmıyorum. Elbette bundan sonra nasıl ilerleneceğine dair onlarla konuşuyoruz" ifadesini kullandı.

        Harf, bir gazetecinin "Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeliyle Suriye uçağının düşürülmesi arasında bir bağlantı görüp görmediğine" yönelik sorusu üzerine, "Hayır, hiç değil" diyerek, böyle bir bağlantı görmediğini ifade etti. Harf, bir gazetecinin, "Suriye uçağının düşürülmeden önce defalarca uyarıldığına yönelik bilgilerin doğru olup olmadığına" yönelik soru yöneltmesi üzerine, "Bu bilgilerin doğru olmadığına inanmamız için hiçbir neden yok" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ