Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Tarihi deklarasyonda Türkiye imzası; Türkiye’den tarihi imza.

        Hollanda’da düzenlenen ve dünya liderlerini bir araya getiren Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Türkiye, önemli bir bildiriye imza attı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 ülke, imzaladıkları deklarasyon ile topraklarındaki yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumdan temizlenme taahhüdünde bulundu.

        Belçika, İtalya ve Japonya gibi ülkeler ise ellerinde bulunan nükleer silah yapımında kullanılabilecek yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoklarını ABD’ye devretmeyi kabul etti.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsil ettiği Türkiye'nin de imzaladığı deklarasyonda şu ifadeler yer alıyor:

        “Bugün, Üçüncü Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle toplandığımız Lahey’de, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Gürcistan, Macaristan, Meksika, Güney Kore, Romanya, İsveç, Türkiye, Ukrayna ve Vietnam liderleri olarak, sınırlarımız dahilinde bulunan yüksek zenginleştirilmiş uranyumdan (HEU) arınmanın önemine değinmek isteriz. Bu malzemenin ve deneylerin büyük bölümünü yürütüp HEU kullanmadan izotop üretmek için düşük zenginleştirilmiş uranyum yakıtlı araştırma reaktörlerinde kullanılmak üzere geliştirilen bu teknolojinin elde bulundurulmasının doğurduğu kapsamlı güvenlik önlemleri ve belirgin finansal maliyeti de dikkate aldığımızda, yüksek zenginleştirilmiş uranyumun sınırlarımızdan çıkarılmasının belirgin ve somut avantajları bulunmaktadır. Araştırma reaktörlerini yüksek zenginleştirilmiş uranyum yakıtından düşük zenginleştirilmiş uranyum yakıtına dönüştürmede yardımları ve yüksek zenginleştirilmiş uranyumun taşınması çabalarındaki yardımları nedeniyle Rusya Federasyonu, ABD ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na minnet duygularımızı ifade ederiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ