Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Obama'dan iki önemli görüşme!,ABD Başkanı Barack Obama, Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus ve İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile bir araya geldi

        Vatikan ve İtalya'ya resmi ziyaret için dün akşam Roma'ya gelen ABD Başkanı Barack Obama, Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus ve İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile bir araya geldi.

        Başkan Obama, İtalyan başkentindeki temaslarına, sabah saatlerinde komşu Vatikan devletine geçip, Papa ile görüşerek başladı.

        Vatikan'ı en son 5 yıl önce eşi Michelle Obama ile birlikte ziyaret eden ve dönemin Papası 16. Benediktus ile bir araya gelen Başkan Obama, bu sefer yalnız geldiği Vatikan'da papalık görevine geçen yıl seçilen Franciscus ile ilk defa görüştü.

        50 dakika süren görüşmeye ilişkin Vatikan'dan yapılan açıklamada, buluşmanın samimi havada geçtiği belirtilerek, "Güncel bazı uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Çatışma alanları için insan haklarına ve uluslararası hukuka saygılı ve ilgili taraflarca müzakere edilmiş çözümler bulunması hususunda umutlar dile getirildi" denildi.

        Tarihi Papa-Obama görüşmesinde, kilise ve ABD arasındaki ikili ilişkiler, işbirliği bağlamında, tarafların din özgürlüğü, yaşam, vicdani ret ile göçmenlik reformu gibi önemli konuları ele aldıkları kaydedildi.

        İkilinin son olarak, dünya çapında insan ticaretinin ortadan kaldırılması için ortak kararlılığını belirttiği ifade edildi.

        Obama'nın Vatikan'da Papa'nın ardından Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin ve Devletlerarası İlişkiler Sekreteri Monsenyör Dominique Mamberti ile de görüştüğü bildirildi.

        CUMHURBAŞKANI NAPOLİTANO İLE ÖĞLE YEMEĞİ

        Vatikan'daki temaslarının ardından İtalya Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye geçen ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile biraraya geldi.

        Obama, Napolitano ile buluşmaktan duyduğu memnuniyeti kendisine ifade etti.

        Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan görüşmeyle ilgili açıklamada, Napolitano ve Obama'nın uzun ve samimi görüşme gerçekleştirdikleri belirtildi.

        İkilinin başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmeye ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini katıldı.

        Başkan Obama, Napolitano ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'de yediği öğle yemeğinin ardından Başbakan Matteo Renzi ile görüşmek için devlet konukevi Villa Madama'ya geçti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ