Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer BM'den Twitter ve YouTube tepkisi

        Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye'de uygulanan Twitter ve YouTube yasaklarından dolayı kaygılı olduğunu açıkladı. BM adına bir grup bağımsız uzman, önce Twitter ardından da YouTube'un erişime kapatılmasından dolayı ''ciddi endişe içindeyiz'' açıklamasında bulundu.

        BM uzmanları adına görüşlerini açıklayan Frank La Rue, ''Modern demokratik toplumların merkezi bir ayağı olan düşünce ve ifade özgürlüğü bir haktır'' hatırlatmasında bulundu. Özel Raportör La Rue, "YouTube ve Twitter'a erişimin engellemesi tamamen haksız ve temel hakların kısıtlanmasıdır. Hele mahkemenin Twitter yasağına dair yürütmeyi durdurma kararına karşın devam etmesi büyük sürpriz oldu." ifadelerini kullandı.

        BM'nin Cenevre merkezinden yazılı açıklamada ''Ulusal güvenlik konuları ve endişeleri meşru olabilir. Ancak bilgi alma, ulaşma, verme gibi özgürlüklerin sınırlandırılmasında güdülen amaç ve gereklilik orantılı olmalıdır.'' denildi.

        Kamu ya da siyasi konularda bireylerin seçilmişler ya da adaylar hakkında bilgi edinmeleri konusunda uluslararası standartların açık ve net olduğunun altını çizen La Rue, ''Bilgi ve fikirlerin serbest iletişimi, dolaşımı şarttır'' dedi.

        Seçimlerden önce sansür, kısıtlama olmadan konular üzerinde basının hür ve özgürce tartışabilmesi gerektiğini savunan La Rue, medyanın bu bağlamda özgür olmasının şart olduğunu ifade etti. Özel rapörter ayrıca halkın bilgiye erişmesinin bir hak olduğunun da altını çizdi.

        La Rue dışında BM Özel Rapörterü Maina Kiai de bir değerlendirmede bulundu. Kiai, Twitter, YouTube'a erişimin engellenmesi ile insanların seçim öncesinde barışçıl toplanma ve gösteri haklarının ihlal edildiğine dikkat çekerek, ''Bu yasak insanların sosyal medya üzerinden mobilize olma, barışçıl bir şekilde toplanma-gösteri haklarına karşın vurulmuş ciddi bir darbedir.'' dedi.

        Kiai, YouTube ile Twitter yasağının uygulanmasıyla ''Seçim sürecinin meşruiyeti zayıflatılmakta, bireylerin medeni ve siyasi hakları konusundaki garantiler hakkında da soru işareti oluşturmaktadır.'' diye tepki gösterdi.

        BM'nin bağımsız uzmanları açıklamalarında Türkiye'nin uluslararası insan hakları hukuku çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak amacıyla Türk Hükümeti ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını da vurguladı.

        BM İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı olan bağımsız uzmanlar bu Konsey'e gerektiğinde dünyanın her yerinden aldıkları duyumları veya tematik konular üzerine yaptığı araştırmalar sonunda rapor hazırlar ya da izlenecek yol haritasını oluştururlar.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ