Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa 100 bin asker, işgal için sınırda

        ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada Rusya’yı sert sözlerle uyardı. Obama, Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağın “olağan dışı” olduğunu söyledi. Moskova’ya birliklerini Kırım’dan geri çekmesi çağrısında bulunan Obama, tansiyonu düşürmek için görüşmelerin yeniden başlamasını teklif etti.

        Vatikan’da CBS Televizyonu’na konuşan ABD Başkanı Obama, “Askeri tatbikat kisvesi altında sınıra yığılan birlikleri görüyorsunuz. Bunlar Rusya’nın normalde yaptığı şeyler değil” dedi. Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağın amacını sorgulayan Obama, “Bu Ukrayna’nın gözünü korkutmaya yönelik de olabilir veya Rusya’nın farklı planları da olabilir” diye konuştu.

        100 BİN ASKER İŞGALE HAZIR

        Bu arada Obama’nın “Olağandışı” dediği Ukrayna sınırındaki Rus askerlerinin sayısı da tartışılıyor. Amerikalı yetkililer daha önce askeri yığınağın 20 bin civarında olduğunu açıklamıştı. Ancak Amerikalı yetkililerin yaptıkları son açıklamalara göre Ukrayna sınırında en az 50 bin Rus askeri bulunuyor. Ukraynalı yetkililerin tahminleriyse 50 binin de üzerinde. Ukraynalı yetkililer, 100 bin Rus askerinin sınırda işgale hazır halde beklediğini söylüyor

        PUTİN: "GÜCÜMÜZÜ GÖSTERDİK"

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Kremlin Sarayı’nda üst düzey ulusal güvenlik yetkilileriyle yaptığı toplantıda, Moskova’nın Kırım’ı ilhak ederek askeri gücünü dünyaya gösterdiğini dile getirdi. Putin, “Kırım’daki olaylar ciddi bir sınav niteliğindeydi. Silahlı kuvvetlerimizin yeni gücü ve yüksek morali görüldü” ifadesini kullandı. Federal Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Alexander Malevany de toplantıda Putin’e Batı’nın Rusya’yı zayıflatmaya yönelik çabalarına karşı etkin önlemlerin alındığını kaydetti.

        YANUKOVİÇ’TEN REFERANDUM ÇAĞRISI

        Ukrayna’daki muhalifleri tarafından devrilerek ülkeyi terk etmeye zorlanan eski bevlet başkanı Viktor Yanukoviç, ülkesine referandum çağrısında bulundu. Yanukoviç Ukraynalılardan yaşadıkları bölgelerin statülerinin belirlenmesi için referandum talep etmelerini istedi. Rus resmi haber ajansı İtar-Tass üzerinden açıklama yapan Yanukoviç, açıklamasında, “Ukrayna içindeki her bölgenin statüsünün belirlenmesi için referandum talebinde bulunun. Hak ve özgürlüklerinizin gözetilmesini talep edin” ifadesine yer verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ