Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Fransa'da kabine değişiyor,Fransa'da yerel seçimlerin ikinci turunun yapılmasının ardından, İçişleri Bakanı Manuel Valls'in, Başbakan olarak atanacağı bildirildi

        Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Sosyalistleri'nin ülke genelindeki yerel seçimlerde büyük kayıplar vermesi sonrasında hükümetle birlikte istifa etti.

        2012 yılından beri Fransa Başbakanlığı görevini yürüten Ayrault, dün Fransa'da yapılan yerel seçim sonuçlarının "hükümet için bir yenilgi olduğunu" itiraf ederek istifasını verdi. Böylelikle Fransa'nın 5. Cumhuriyeti yönetiminde yapılan yerel seçimler sonrasında ilk kez bir Fransız Başbakan istifa etmiş oldu.

        Fransa Cumhurbaşkanı'nın, görevinden istifa eden Ayrault ile görüşme yaptıktan sonra bugün akşam saatlerinde yeni Başbakanı duyurması bekleniyor. Fransa'da dün yapılan seçimler Hollande'ın liderliği için bir referandum niteliği taşıyordu. Sosyalistler'in ülke ekonomisini idaresine yönelik yaşanan hayal kırıklıkları, dün yapılan seçimlerde pek çok seçmenin muhafazakar veya göçmen karşıtı aşırı sağcılara oy vermesine sebep oldu.

        İŞTE YENİ BAŞBAKAN

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın İçişleri Bakanı Manuel Valls'i yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği bildirildi.

        HOLLANDE CANLI YAYINLA HALKA SESLENDİ

        Hollande, Fransa televizyonlarında canlı yayınlanan halka sesleniş konuşmasında, Jean-Marc Ayrault hükümetinin istifasını kabul ettiğini belirterek, "Manuel Valls'ı hükümeti kurmakla görevlendirdim. Bu nitelikleri taşıdığını düşünüyorum. Bu bir 'mücadele' hükümeti olacak" dedi.

        Hollande seçimde halkın mesajını aldığını belirten Hollande, "Memnuniyetsizliğininizi dile getirdiniz. Mesajı kişisel olarak alıyorum. Bu durumda Fransa'nın yenilenmesi kaçınılmazdır" ifadesini kullandı.

        Jean-Marc Ayrault önemli reformlara imza attığını hatırlatan Hollande, sosyal adaletin sağlanması için Valls'a hükümet kurma görevini verdiğini, yeni yönetimin vergileri azaltarak halkın alım gücünün artıracağını ifade etti.

        Cumhuriyetin ortak değerleri olduğunu vurgulayan Hollande, adalet anlamında zor günlerden geçen Fransa'da herhangi bir ayrımcılığın söz konusu olmayacağını sözlerine ekledi.

        Hollande'ın, Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'a Başbakanlık koltuğunu teklif ettiği ancak Le Drian'ın, İçişleri Bakanı Manuel Valls'e destek olmak için teklifi kabul etmediği belirtilmişti.

        Hollande, sabah saatlerinde Başbakan Jean-Marc Ayrault ve İçişleri Bakanı Valls ile ayrı ayrı görüşmüştü.

        Dün ikinci turu tamamlanan belediye seçimlerinde, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) yüzde 42, muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) yüzde 49 oy almıştı. Seçimlerde yenilgi alan hükümetin, kabine değişikliğine gitmesi gündeme gelmişti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ