Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer NATO'nun gündemi Rusya

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Ukrayna ve Kırım'daki gelişmeler bağlamında NATO- Rusya ilişkilerinin geleceği masaya yatırılacak.

        NATO Dışişleri Bakanları'nın bir yandan Ukrayna’ya yönelik desteği güçlendirip diğer yandan da Rusya ile ilişkileri genel hatlarıyla değerlendirerek bu ülke üzerindeki baskıyı artırmaları öngörülüyor. Üst düzey bir NATO yetkilisi, bundan sonra Rusya ile ilişkilerin şimdiye kadar olduğu gibi yürütülmesinin mümkün olmadığını ifade ederken özellikle ABD’nin Moskova üzerindeki baskıyı artırma konusunda ısrarcı olduğu belirtiliyor.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, NATO müttefiklerini, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı son görüşme hakkında bilgilendirmesinin beklendiği toplantıda, Ukrayna tarafından iletilen ve oldukça uzun olduğu kaydedilen “askeri talepler” listesinin de ele alınması gündemde. Üst düzey bir NATO yetkilisi, bu listenin üye ülkeler bazında ele alındığının altını çizdi.

        NATO şu ana kadar Rusya’ya tepki olarak Suriye’deki kimyasalların taşınması operasyonuna yönelik ortak deniz eskortu misyonunu iptal etmiş ve hem siyasi hem de askeri düzeyde memur seviyesindeki toplantıları askıya almıştı.

        Toplantıda, bu önlemlere yenilerinin eklenip eklenmeyeceğinin yanı sıra kısa ve uzun vadede atılabilecek adımlar da ele alınacak. Doğru Avrupa’da kalıcı üsler oluşturulması, Ukrayna ve Gürcistan’ın üyeliğinin kabul edilmesi en çok dile getirilen uzun vadeli opsiyonlar arasında yer alıyor.

        İki gün sürecek olan toplantıda NATO-Ukrayna Komisyonu’nun yanı sıra NATO-Gürcistan Komisyonu’nun dışişleri bakanları düzeyinde toplanması öngörülüyor. İstanbul İşbirliği Girişimi ülkeleriyle de bir araya gelecek olan NATO dışişleri bakanları, Afganistan konusunu da ele alacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ