Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Boğazlarda savaş gemisi hareketliliği, Boğazlarda savaş gemisi trafiği.
        1

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ABD savaş gemilerinin Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddelerine aykırı davrandığı iddiası üzerine, Türkiye Boğazları'ndan geçen ABD ve Rusya donanmalarına ait savaş gemilerinin sayıları açıklandı.

        2

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'ye 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddelerine uyma çağrısı yapmış ve son dönemde Türkiye Boğazları üzerinden Karadeniz'e açılan Amerikan savaş gemilerinin, burada bulunma sürelerini anlaşmalara aykırı biçimde birkaç defa uzattıklarını iddia etmişti.

        3

        Lavrov, "ABD tarafına olduğu gibi Boğazlar'ın sahibi Türkiye'ye de altına imza attığı Montrö Anlaşması şartlarına sadık kalmasını tavsiye ediyoruz. Karadeniz'de kıyısı bulunmayan ülkelerin burada bulunma süreleri ve tonajları anlaşmayla belirlenmiştir" dedi.

        4

        Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'nın iddalarının gerçeği yansıtmadığını, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni titizlikle uyguladığını bildirdi.

        5

        Son dönemde Türk boğazlarından geçiş yapan Rus ve Amerikan savaş gemilerinin istatistiği de Rusya'nın bu konudaki açıklamasına cevap niteliğinde oldu.

        6

        İstatistikler, Rusya'nın, Suriye'deki iç savaş sürerken bölgede varlığını hissettirmek için donanmasına ait savaş gemilerini Akdeniz'e gönderirken, Türkiye boğazlarını rahatlıkla, sıkça kullandığını gözler önüne serdi.

        7

        İstatistiki bilgilere göre; geçen yıl sadece 1, bu yıl ise 2 ABD savaş gemisi İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nı geçerek Karadeniz'e açıldı. Gemilerin gidiş ve dönüşleri baz alındığında Amerikan savaş gemileri Türkiye boğazlarından 2013 yılından bu yana dönüşler de dahil olmak üzere toplam 6 kez geçiş yapmış oldu.

        8

        Buna karşılık, Rus donanmasına ait savaş gemileri geçen yıl dönüşleriyle birlikte 195, bu yıl ise 32 kez Türkiye boğazlarını kullandı. Rus donanmasının Karadeniz Filosu'ndaki tüm gemileri Türkiye boğazlarından geçiş yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ